DSC 4639

Hrvatska treba reformirati svoju diplomatsku mrežu i iskoristiti svoj geopolitički položaj koji joj pruža priliku da postane jedna od energetski najvažnijih zemalja srednje Europe, istaknula je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović na podjeli diploma polaznicima XVII. generacije Diplomatske akademije koja se održala uoči Dana hrvatske diplomacije 7. lipnja

Hrvatska može biti ponosna što ne silazi s lista najboljih turističkih destinacija, no “želim da turizam bude samo dodana vrijednost stvaranja novih radnih mjesta, izvozu hrvatskih proizvoda i općem gospodarskom rastu”, istaknula je Predsjednica.

Osvrnuvši se na nedavnu konferenciju “Hrvatska kakvu trebamo – brendiranje Hrvatske”, na kojoj je sudjelovala, predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula kako je kreiranje vanjske politike jedna od bitnih sastavnica za stvaranje državnog brenda. „Tu nam predstoji izazov zauzimanja odgovarajućeg mjesta. Hrvatska ima ogromni potencijal jer spaja Sredozemlje i jugoistočnu i srednju Europu”, naglasila je, izrazivši pritom nezadovoljstvo što se Hrvatsku zasad ne povezuje ni sa Sredozemljem niti sa srednjom Europom.

Istaknula je kako je najviše po tom pitanju napravljeno inicijativom Triju mora koju vodi s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom i čiji je cilj “stvoriti okvir za odlučno djelovanje u prikupljanju i osiguravanju političke potpore za konkretne projekte od interesa za uključene države, pritom ne stvarajući usporednu strukturu već postojećim udruženjima”.

Hrvatska može iskoristiti svoj povoljan geostrateški položaj, smatra Predsjednica i dodaje kako joj se pruža “prilika postati jedna od energetski najvažnijih zemalja srednje Europe koja uvelike pridonosi europskoj energetskoj sigurnosti”.

Istaknula je kako Hrvatska treba reformirati diplomatsku mrežu, popuniti praznine na geopolitičkoj karti svijeta i prilagoditi pokrivenost u članicama Europske unije. „Hrvatska nema veleposlanstvo u svim državama G20 i ključnim regionalnim diplomatskim središtima na kontinentima poput Afrike. Ne smijemo si dopustiti da ta odredišta prekasno otkrijemo i uvelike zakasnimo za interesima našeg gospodarstva”, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović. predsjednica.hr

Leave a Reply