Predsjednica na sastanku Predsjedničkog procesa Brdo-Brijuni

DSC 2745

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na sastanku predsjednika država iz Jugoistočne Europe uključenih u proces Brdo-Brijuni što su ga 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija

DSC 2745

Nakon dolaska u Sloveniju gdje ju je dočekao slovenski predsjednik Borut Pahor, predsjednica Grabar-Kitarović održala je sastanak s njemačkim predsjednikom Frankom Walterom Steinmeierom koji je na skup pozvan kao poseban gost. U tom svojstvu predsjednik Steinmeier je sudjelovao i na plenarnom sastanku predsjednika Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Albanije.

Proces reformi i približavanja svih zemalja jugoistoka Europe treba ubrzati i biti u stalnom fokusu Europske Unije koju će integracija svih tih zemalja upotpuniti i ojačati, stoji u izjavi samita Brdo-Brijuni koju su predstavili predsjednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović te Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

U izjavi se navodi kako je potrebno nastaviti političku i gospodarsku suradnju. Zemlje jugoistočne Europe pozivaju se da se suzdrže od “nacionalističke i zapaljive retorike” i da je izbjegavaju u odnosima između država i u odnosima unutar država te kako umjesto toga treba poticati suradnju i dijalog.

Predsjednica Grabar-Kitarović upozorila je na interese koji postoje da se u “vakuumu” koji je na jugoistoku Europe nastao rezerviranijim stavom Europske unije prema proširenju, te akcijama s osobinama “hibridnog rata” odnosi među državama u regiji oslabe kako bi se “dokazalo” da države u nestabilnoj regiji nisu sposobne za reforme i uključenje u euroatlantske integracije te kako Europska unija nije sposobna riješiti nestabilnost. predsjednica.hr