Skip to content

Priča o Zagrebu – susret s književnicom Sonjom Zubović

Predstavljanje knjige Roza i Blu upoznaju Zagreb

sonja zubovicPoštovani građani i zainteresirani posjetitelji ako ste u mogućnosti u srijedu 31. svibnja svratiti u Knjižnicu Marije Jurić Zagorke u 19 sati na druženje s književnicom Sonjom Zubović uz jednu neobičnu priču o Zagrebu bit će to zanimljiv doživljaj i iznimno kultursko zbivanje.

Otkud žičara usred grada, djede? – Duga je samo 66 metara. Ima dva vagona za 28 putnika.
Sagrađena je jer je u ovom gradu oduvijek živ kavalirski duh. – Ma, djede, što si smiješan… Opet ćeš početi! – Roza, uspinjača je napravljena 1890. godine zato da se dame ne moraju znojiti, kad se u klajdama i opravama penju iz Donjega grada na Gornji grad. I tako nas Sonja Zubović na krilima lakog, duhovitog razgovora Roze i njezina djeda Miškeca vodi središtem Zagreba – Rozu biciklom kojeg je nazvala Blu, a djeda tramvajem. Vješto izbjegavajući zamku da priču optereti mnoštvom podataka, a opet, nudeći dovoljno informacija da se o Zagrebu dozna najvažnije, autorica ovaj osebujni vodič obogaćuje autentičnim zagrebačkim izrazima i receptima zagrebačkih jela. Uz nenametljive ilustracije Alide Mezić, Sonja Zubović majstorski vodi u šetnju zagrebačkim ulicama – od Hrvatskog narodnog kazališta preko Botaničkog vrta, Esplanade, Tomislavova trga i Zrinjevca do Trga bana Jelačića, Kaptola i Maksimira. Ponajprije najmlađim, ali i starijim posjetiteljima bit će zanimljivo pročitati da je Nikola Tesla upravo na Gornjem gradu namjeravao uvesti prvu na svijetu javnu rasvjetu, otkud potječe izraz kisdihand ili kako se priprema grenadirmarš. Roza i Blu nije uobičajeni vodič kroz Zagreb, pa čak niti uobičajeni vodič za djecu, već nadahnuta knjižica koja ljubav prema gradu dijeli novim i starim zaljubljenicima. Pa i Rozi na Cvjetnom placu kaže djed Miškec: “Grad nisu samo spomenici, zgrade, dobivene bitke… Grad je prije svega ljubav među ljudima”. Kazala je urednica Diana Kučinić govoreći o pripovjedki o Zagrebu Sonje Zubović.

Sonja Zubović rođena je 1962. u Zagrebu. Diplomirala je 1987. na studiju jugoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje i danas živi i radi. Radni vijek provodi u kulturi u radu sa djecom i mladima. Piše za djecu i odrasle. Članica je Društva hrvatskih književnika.

Bibliografija:
Poezija za odrasle: Sol na koži (1997.), zbirka pjesama (prjevod na esperanto Klaus Dahman); pjesme u časopisu Quorum (Pjesnici devedesetih u RH); pjesme u časopisu Republika; pjesme u Antologiji ljubavne poezije Ane Horvat (2011.); Neukradivo nebo (2012.) zbirka pjesama; Samo se vjetar smiješi (2016.) zbirka pjesama.
Proza za odrasle: Goli carevi (2015.) zbirka pripovjedaka.
Radio napetica: Iza svakog uspješnog muškarca stoji žena (2000.)
Poezija za djecu: Kako se gleda abeceda (1996.) lektira za prvi razred, pohvaljena u Bruxellesu na konferenciji za čitanje; Pjesme iz prirode i društva (2009.) zbirka pjesama za djecu; autorstvo brojnih uglazbljenih tekstova dječjih pjesama (nominacija za nagradu Porin, 1998., za album Kad bi mene pitali)
Proza za djecu: Vjetrosvijet (1999.); Priče poučnice (2001.); Prodavač vremena (2001.) roman; Mjesečeve suze (2002.); Najljepša stonoga sunčanih vrtova (2003.) uvrštena u ICDL, International Childern s Digital Library – međunarodnu digitalnu dječju knjižnicu u Washingtonu; Dobri zmaj Zumi (2006.) u Sloveniji 2007. Prijazni zmajček Zumi ; Čudesna kuharica Lize Brljize (2010.) nagrade- Ovca u kutiji i Grigor Vitez; Ježica Vici u šumskoj češljaonici (2011.); Šale i pohvale (2011.) zbirka pripovjedaka; Puž Slavek u polju suncokreta, (2013.) preveden na esperanto i nominiran za najbolju dječju esperantsku knjigu na svijetu za 2015. g.; Mjesečevi snovi (2014.); Roza i Blu upoznaju Zagreb (2015.).
Proza za mladež : Probuđena zvona (2012.) roman; preveden na engleski (2013.), bugarski (2014.) i makedonski jezik (2017.); Nemreš bit pametan (2015.) roman