Skip to content

Podravina i masline… razgovor s Velimirom TRNSKIM, ak. slikarom

Velimir Trnski u Palači Sponza u Dubrovniku, od 07. do 25. lipnja, izlaže 30 ulja srednjeg i većeg formata

Velimir Trnski 5

Kad mali podravac gleda u vedro nebo, vozeći se na vozu sijena jedno 3 sata onda je normalno da ima razvijenu maštu

foto galerijaSa 5 godina on črčka avione i trokute, sa 6 kučice i krovove, a sa 7 već mačke, pse u pokretu i pletene plotove podravske. Dim iznad starih krovova ga odvodi u drugi svijet.

Slijede školski dani i bilježnice pune crteža. On ilustrira lektire cijelom razredu.

Prve simpatije i prvi portreti. Dvogodišnji boravak u Delnicama i šetnje kroz borove šume i kamene staze. Mali Podravac ima 9 godina i zavolio je kamenjar, osjetio dušu krša, čuo zov vjetra sa Risnjaka, omirisao svježu maglu i čuo pjesmu staru i poštenu iz kamenih kučica.

To ostaje dobro pohranjeno i upakirano u paučinaste niti memorije.

Ovih godina se otvorila ta čarobna škrinja interesa za kamen, stijenu, suhozid, za smilje, za lavandu, za mrlju ljubičastu jutarnju, za bosiljak i za maslinu.
Prvo se kao tiha muzika, kao let leptira čuje pjesma cvrčaka i trepet maslinovog lišća, a onda zagrmi boja u močnoj snazi i dinamici. Sve vibrira od sitnih poteza kistom, od stotina, od tisuća linija jedne pored druge i mi čujemo glazbu u koloru, čujemo i vidimo maslinu kako pjeva, kako treperi iza suhozida u blještečem protivsvijetlu jutarnjem.

Cvrčci, lišće, grane, kamenčići, stijene, stabljike, vitice, plodovi i borovi su glavni akteri ove vibrirajuće pozornice.

Mi gledaoci širom otvorenih očiju „čujemo“ tu obojenu muziku, taj koloristički ritam i dozvoljavamo Trnskome da nas nosi kroz svoje slikarske misterije.
Gledajuči lopoče na skrivenim Dravskim rukavcima, on je doplovio do Male Neretve. Dlanovi lopoča su tu slični, ali je voda bistrija i boje su močnije. Tu je njegov odnos prema boji „procvao“ i eksplodirao u svim pravcima.

Trnski sam kaže …“ da mu jedan dio slike, diktira temperaturu i količinu boje na drugom dijelu. To je otkriće ravno majstorskom muziciranju na dobrom instrumentu.
Gledajući na more, iznad Opuzena, na početke novog Pelješkog mosta, Trnski je na najljepši način probudio svoje mladenačke snove, svoje slikarske početke i zaplovio punim jedrima kroz svoju likovnu materiju.

Nama ne preostaje ništa drugo nego da kažemo ..BRAVO MAJSTORE!