Izjava predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera nakon napada u Manchesteru

European CommissionU priopćenju nakon napada u Manchesteru predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je:  Pomisao da su teroristi ponovno pokušali sijati strah tamo gdje bi trebalo vladati veselje, unijeti razdor na mjestu na kojem bi se mladi i obitelji trebali radosno okupljati slama moje srce. (…) Danas žalujemo s vama. Sutra ćemo se zajednički s vama boriti protiv onih koji žele uništiti naš način života. U pismu premijerki Ujedinjene Kraljevine Theresi May predsjednik Juncker izrazio je sućut britanskom narodu i kazao: Ovi kukavički potezi samo jačaju našu odlučnost da zajednički pobijedimo počinitelje takvih podlih djela. Zastave EU danas su na svim zgradama Komisije spuštene na pola koplja u znak solidarnosti sa žrtvama i njihovim obiteljima. 

Povjerenici Avramopoulos i Thyssen pokrenuli inicijativu „Poslodavci zajednički za integraciju“

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos  i povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen  danas su održali uvodne govore prilikom pokretanja inicijative „Poslodavci zajednički za integraciju“ u okviru drugog europskog dijaloga o vještinama i migracijama, koji se održava na marginama Europskog poslovnog samita. Povjerenik Avramopoulos izjavio je: Današnjom inicijativom želimo proširiti i poboljšati brojne dobre primjere integracije migranata u europska tržišta rada. Privatni je sektor u Europi već jako angažiran i predan ulaganju u integraciju imigranata. Želimo nastaviti tim putem i razgranati tu praksu širom Europe. Povjerenica Thyssen kazala je: Cijena neintegracije dugoročno je puno veća od cijene učinkovitih integracijskh politika. Sve osobe koje zakonito borave u EU trebale bi imati priliku za puno sudjelovanje u našem gospodarskom, kulturnom i društvenom životu. Međutim, moramo voditi računa o posebnim izazovima s kojima se suočavaju izbjeglice i migranti koji dolaze iz država izvan EU. Sve zainteresirane tvrtke mogu poduprijeti inicijativu i prijaviti se ovdje. Događaj će biti zabilježen na  EbS-u. Cijelo priopćenje za medije dostupno je ovdje, a govori povjerenika Avramopoulosa i povjerenice Thyssen ovdje i ovdje

Komisija pozdravlja sporazum o učinkovitim pravilima za rješavanje problema dvostrukog oporezivanja 

Komisija je pozdravila sporazum koji su danas postigle države članice o novim mjerama za rješavanje problema dvostrukog oporezivanja za sve građane i tvrtke u EU. Nova pravila, koja je Komisija predložila prije samo sedam mjeseci, omogućit će tvrtkama i građanima da smanje dvostruko oporezivanje koje je jedna od najvećih prepreka za funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Dvostruko oporezivanje nastaje kad isti prihod oporezuju dvije države članice ili više njih, čime se stvaraju nesigurnost, nepotrebni troškovi te problemi s novčanim tokovima za porezne obveznike. Mehanizam rješavanja sporova ključan je za osiguranje poštenog oporezivanja: pojedinci i tvrtke trebali bi plaćati svoj dio poreza, ali ne bi ga trebali plaćati dvaput. Samo u području oporezivanja dobiti u EU trenutno se vodi 900 sporova u vezi s dvostrukim oporezivanjem, a njihova se vrjednost procjenjuje u iznosu od 10,5 milijardi eura. Novim će se pravilima poreznim obveznicima koji su dvostruko oporezivani osigurati jasan, brz i konačan postupak za rješavanje tog problema, u okviru dogovora s predmetnim državama članicama ili  odluke savjetodavnog povjerenstva. Građani i male tvrtke imat će koristi od dodatno pojednostavnjenog postupka. Nakon što Europski parlament donese mišljenje, Vijeće će službeno donijeti nova pravila koja će se primjenjivati na sporove u vezi s dvostrukim oporezivanjem od 1. srpnja 2019.