Bečki Ringturm ove će godine krasiti djelo srpskog umjetnika

Mihael Milunović – Predviđanje

01 c Robert Newald Wiener Städtische Versicherungsverein hi res

Fasada bečkog Ringturm u kojem se nalazi centrala koncerna „Vienna Insurance Group“ (VIG) i ovog će ljeta po deseti put biti ukrašena umjetničkim djelom. Ovog puta riječ je o djelu „Predviđanje“ srpskog umjetnika Mihaela Milunovića.

Prije dvije godine fasadu te iste zgrade krasilo je djelo „Ljetne igre“ mlade hrvatske umjetnice Tanje Deman. Glavni motiv 63 metra dugačke instalacije bila je utopija ljetne svježine i odmora. Inspirirana raznolikim vodenim krajolicima Beča Tanja Deman u urbanu gradsku džunglu transportirala je tada tekući i mekan prijelaz između umjetno stvorenog i prirodnog pojavnog oblika vode.

Milunovićevo umjetničko djelo pak predstavlja kulturološki dijalog između Austrije i Srbije. Prevladavaju dva motiva: plava planina i crveni autobus koji pokušava osvojiti vrh. „Važan mi je pojedinac u odnosu na grupu, njegova težnja za transcendentnim. Crveni autobus, koji se kreće prema vrhu alegorijski je prikaz solidarnosti i izdržljivosti, osobina koje su neophodne da bi se osvojio vrh. Antena na vrhu planine simbolizira dijeljenje pozitivne energije s drugima“, objašnjava Milunović.

03 c Wiener Städtische Versicherungsverein hi res