Razgovor u povodu – akademski slikar Frane Radak

Frane Radak 2

Akademski slikar Frane Radak, kontinuirano djeluje na hrvatskoj likovnoj sceni više desetljeća, ostavljajući svoj snažni slikarski trag realizirajući niz značajnih autorskih ciklusa

Miroslav PelikanFrane Radak 2

Sjedimo i razgovaramo u Vašem zagrebačkom atelijeru, u Aveniji Vukovar, okruženi nizom novih slika iako je iza Vas šezdeset godina rada.

Jest, nakupilo se slika i biti će ih još. Moja žeđ za slikanjem još nije utažena.

foto galerija

Stekli ste vrlo jak ugled, slikajući pejsaže, marine, brodove, cvijeće, masline a sada slikate isključivo krovove u ulju, koji se vide iz Vašeg atelijera i s južne i s sjeverne strane, Vaš je atelijer visoko, reklo bi se ispod samog neba.
U ovome sam atelijeru dugo i na kraju me je privukao taj fascinantni pogled s obje strane, dobro ste primijetili. Imam izvrstan pogled i s jedne i s druge strane. Osobito me je privuklo staro Trnje, s malim, starim kućicama. Privukla me je posebna ljepota starog Trnja koje još nije srušeno. Volio bih da ga i ne sruše, sve dok sam ja živ. Promatram, ovako s visine, te male crvene krovove i prisjećam se kako sam ih davno, na svoj način doživljavao i slikao. I sada sam se ponovo vratio tom motivu, tom doživljaju kako vidim vanjski prostor. Prisjetio sam se, Tartaglie i njegove molbe da se ne sruše stare kuće ispred njegova atelijera na Akademiji, barem dok je još živ jer ih je volio jako slikati. Iznova slikam te krovove, plohe, no sasvim sam ih drugačije transformirao na platnu od onoga načina kako sam to nekada radio, prije, deset, petnaest godina.

Svi Vaši dosadašnji motivi jednostavno su uronjeni u optimizam, ove slike su suzdržanije.Te kućice djeluju nekako pritajeno. Istodobno rekli ste mi kako se na nekima od tih slika dešava bura, oluja.
Ja smatram da se u slikarstvu događa slikar a što je slikar nego čovjek. Slikar je čovjek koji se iz situacije u situaciju definitivno mijenja. Kostur slike ostaje uvijek jer čovjek ne može pobjeći od sebe a drugo se mijenja. Pa i svaki nam je dan drugačiji. Slikar je iznimno senzibilna osoba,primjećuje svjetlost, atmosferu, formu ili ne primjećuje. Boja je svaki dan drugačija, ima dana kada izravno nanosim boju iz tube na platno, bez ustezanja. Sve ovisi o jednom trenutku, o raspoloženju.

Frane Radak 1

Koliko je nastalo slika u novome ciklusu?
Negdje, oko petnaest slika. Dio slika je nastao kada sam slikao na Bundeku, to je s južne strane Trnja, vrlo lijepi zagrebački pejsaž. Osobito me privlače plohe, ritam, sudar svjetla i tame.

Doista, ove nove slike nose izraženu ritmičnost.
Drago mi je da to primijećujete. Nikome sa svojim slikama ne podilazim. Kada slikam potpuno sam zatvoren u ova četiri zida. U atelijeru su samo moja duša, moje ruke, moje oči koje komuniciraju s onim svijetom koji želim uhvatiti na platnu.

Novi ciklus je izveden na većim i velikim formatima, isključivo.Hoće li biti još i većih formata?
Da, u zadnje vrijeme jako me privlače veći formati, energija mi je jača, slikam beskompromisno, to sve više uviđam, samo moram imati dovoljne boje da je nanesem na platno. Događa mi se i da boju slučajno nanesem, samo da ispucam energiju kroz gestu. Svaki slikar ima svoju gestu, netko je suzdržaniji, drugi je strastveniji. Trenutno volim veliki format, omogućuje mi slobodniju gestu.

Kada ćemo imati prigodu vidjete novi ciklus na izložbi?
Izložbe oduzimaju previše vremena i energije slikaru koji želi slikati. Sada samo slikam a izložba će doći sama po sebi.