Pejsaži u pastelu Stjepana Katića

Stjepan Katić, pripadnik je agilne srednje generacije hrvatskih likovnih umjetnika, koji unatoč svim svakodnevnim teškoćama koji prožimaju zbivanja u kulturi ili primarnim poslovnim obavezama, kontinuirano djeluje niz godina, uvećavajući i obogaćujući svoj ukupni opus s novim radovima, posebice u tehnici pastela, gdje je realizirao nekoliko zanimljivih ciklusa, hrvatskih gradova i pejsaža, danomice istražujući kako mogućnosti likovne tehnike tako i odabranih motiva

Stjepan Katić 12

Piše: Miroslav PelikanStjepan Katić 1

Krajobrazi Stjepana Katića, stvarno nestvarni pejsaži s imaginarnim i ponekim postojećim elementom u konstrukciji, čine lijepu, oku ugodnu i zanimljivu nisku prostora, koji se nalaze tu pored nas, samo ih treba opaziti i priznati njihovu nesvakidašnju ljepotu, izvornost, prirodnost

foto galerijaStjepan Katić otišao je i korak dalje i svoje krajobraze predočio i u dojmovnom i u kolorističkom smislu na svoj osobeni, duboko doživljajni način jer pred nama su nizovi pastela u kojima caruje posvemašnja tišina, muk, ni šuštanje lišća se ne čuje,to su pasteli , čija bi se simbolika sjajno uklopila u sasvim moguću kazališnu scenografiju ili teatarsku inscenaciju, u čijem će se volumenu uskoro odigrati značajna drama i biti izrečene nepovratne istine i boli ili će se uskoro začuti tihi a zatim sve snažniji impresivni tonovi orkestra s vještim dirigentom.

Istodobno prostori pejsaža Stjepana Katića odlikuju se s posebnim odabirom kolora, bijelim drvećem, ljubičastom ili plavom pozadinom, češće zima i jesen, manje proljeće i ljeto nedirnutih krajeva, nekako svečanih ,otmjenih i umirujućih boja, paleta specifična i posebna, malo tamnija bez mnogo svjetlih tonova, onako pomalo prigušena, suzdržana.

Jesu li to prostori uz čiju ćemo se pomoć domoći i Arkadije ili barem arkadijskog, bili oni zamišljaj, priča ili realnost?

Jesu li to zapamćeni prozori iz zaboravljenog djetinjstva ili nikada uistinu proživljenih davnih dana, već samo žuđenih i zamišljanih?

Je li to izgled budućnosti kojoj bi čovjek morao težiti ili je to ipak samo tlapnja,?

Stjepan Katić 2

No, neprijeporno je jedno, Katićevi pasteli su uzdignuli razinu ljepote prirode na viši stupanj, ovo je jednostavnost ljepote prirode.

Katić u prvi plan ističe sklad, harmoniju, značaj tišine i potpunog muka, sve odmjereno i u polaganom, tek zamjetnom ritmu koji svjedoči kako se na ovim pastelima ipak, odvija i događa život i življenje.

Atmosfera na ovim pejsažima posebno je zanimljiva, cijeli je volumen primiren, ponegdje i usporen, a na trenutak mi se čini kako je na nekim risarijama bilo života za trenutak zastalo, no sve govori kako sve počinje iznova ili će uskoro započeti.

Stjepan Katić 14

Također je zanimljiva činjenica kako se na ovoj seriji pejsaža rijetko mogu vidjeti ljudi, nazočnost ljudskog djelovanja.

Katić radije slika nedirnutu prirodu, sačuvanost krajobraza i sva njegova obilježja, ostavljajući na papiru trag iskrenog stvaratelja.

Naravno, najkvalitetniji dojam dobio bi se kada bi odabrani niz pejsaža u pastelu bio izložen na jednom mjestu i naprosto emanirao svoju pozitivnu energiju, odmjerenost i gotovo u cjelini pokazao autorsku profinjenost i uživanje u autorskom činu.

Stjepan Katić vrstan je likovni autor, odmjereno i ustrajno bilježeći neponovljivu prirodnu ljepotu, tražeći i pronalazeći nove motive, istražujući njihovu otvorenost i skrivenost u sduptilnoj i nježnoj tehnici pastela.

Stjepan Katić 9