Metamorfoze Bojana Doleneca

Mlađi hrvatski likovni umjetnik, ali već s ugledom, akademski slikar Bojan Dolenec, već neko vrijeme intenzivno, kontinuirano radi na ciklusu crteža Metamorfoze, u naizgled jednostavnom odnosu crnoga i bijeloga, crne i bijele boje, traga debeloga flomastera na bjelini papira, tretirajući prepleteni motiv uskovitlanih grana, drva, grane, lišće, čudnu povezanost šume

Bojan Dolenec 1foto galerijaNo, već nakon jednog treptaja oka, posve je jasno, kako se na papiri nedvojbeno vide uskomešana ljudska tijela, prepletena u žestokoj ekstazi napokon ostvarene ljubavne igre, u kojoj nema ograničenja ni pravila.

Doista vješto načinjena metamorfoza, promjena oblika, od šume i njezinog svijeta do ljubavi i tjelesnih dodira.

Naravno, Dolenec je precizno odabrao šumu, i ono što je vidljivo i čujno i ono što je nevidljivo i nečujno, a onoga skrivenoga je uvijek mnogo puta više od poznatoga,pretvarajući je nakon, dvije tri sekunde u nezaustavljivi prasak emocija i eruptivne geste nagih tijela, govoreći o o onom nevidljivom i nečujnom u emocijama, u ljubavi, u fizičkom aspektu kontakta.

Zanimljivost ovoga ciklusa jest i jedan crtež u boji, koji također tretira šumu i njezin sklop, no on odaje posve nevini, naivni dojam svijeta, onako ga djeca doživljavaju.

Metamorfoze Bojana Doleneca, kada se vremenom razlistaju u ozbiljnu seriju crteža koji istražuju često mukotrpne odnose muškaraca i žena, kako kroz njihove bliske kontakte ali i kroz sasvim određenu udaljenost, fizičku i mentalnu.

U prvom dijelu ciklusa slikar se bavi uzavrelim osjećajima, hormonalnim burama, instinktivnim gestama, ljubavlju koja pršti kao lava iz napokon oslobođenog grotla i ništa je ne može zaustaviti jer to je ljubav koja može ozlijediti druge.

Nazočnost i mnoštva simbola izrazite spolnosti koji ostavljaju dojam opominjućih znakova, u prikrivenom raslinju, dijelom govori i o tegobama koje prati svaki odnos, bezt obzira koliko se trudili i nastojali svoje relacije učiniti što više uljuđenima, ljudskima jer ljubav i njezino različite aspekte nije moguće kontrolirati.

Ciklus Metamorfoza , Bojana Doleneca, snažno je, osebujno, samosvojno djelo, mladog autora koji se s jednakom žestinom suočava i s ljubavlju i s umjetnošću.

Bojan Dolenec 5