Gradovi sjećanja Stjepana Katića

Iako mu umjetnički angažman nije primaran, Stjepan Katić realizirao je značajan i zanimljiv opus, u kojem se posebice ističe opus pastela, s motivima niza gradova u Hrvatskoj ali i ponešto iz inozemstva

Piše: Miroslav Pelikan01 Stjepan Katić

Ne obazirući se na mnoštvo raznolikih utjecaja i nedefiniranih stilova i usmjerenja ,koji i danas (uspješno ili bezuspješno vladaju ili prevladavaju), Katić je ostvario osebujan niz pastela s motivima od kontinentalnih gradova do gradova na obali, često tretirajući teme na način koji nije nepoznat, ali uvijek ostvarajući izniman, samosvojan rezultat, pronalazeći u motivu, onu još neviđenu, neotkrivenu stranu ili karakteristiku.

foto galerijaPogledajte galeriju gradova!

Valja odmah istaknuti kako na Katićevim pastelima hrvatskih gradova nema stanovnika, nema šetača, samo grad sa svojom specifičnom ( vrlo često prepoznatljivom arhitekturom) ali ovoga puta on je vješto i odmjereno uronjen u neobičnu, čudesno svečanu atmosferu mira, gotovo potpune tišine s našim jasnim osjećajem, samo grad i građevine koje čine njegovo tijelo živi, diše, jedino on postoji u krivudavom kontinuitetu povijesti.

Također moramo ukazati na Katićevo inzistiranje u bilježenju privlačnosti i ljepote gradskih prostora, objekata, perivoja, trgova, na decentnost prostora koga rijetko zamjećujemo u neprestanoj životnoj trci s vremenom i sa samim sobom.

Istodobno, Katić najčešće traži i nalazi osamljeno mjesto, gdje je i vrijeme za trenutak zastalo i ne dešava se ništa i taj trenutak brzo i snažno bilježi umjetnik, pospremajući ga pažljivo u sjećanje , kao najbolji lijek protiv zaborava.

SL.BROD
Slavonski Brod

Katićeve gradove najčešće vidimo u zimi, pokrivene snijegom ili noću uz zvijezde ili neposredno pred zoru, kada sve još nije vidljivo i prepoznatljivo i oni nam se čini pomalo drugačijim, ljepšim.

Na Katićevim pastelima iz francuskog Vichiya uočavamo ljude, pojedince i skupine, u šetnji s ljubimcem, u središtu zahuktalog grada, u tamnim bojama, lijepo uklopljene u lica grada, sve u bržem, živopisnijem ritmu, to je grad koji pulsira.

Motivi hrvatskih gradova na prvi pogled odaju dojam stanovite pospanosti, uspavanosti, mirovanja, kada se samo pozorno osluškuju zvuci budućnosti.

MOSTAR
Mostar

Svakako, umjetnik svojim djelom želi potaknuti očuvanje prostora, kojima se često divimo ali ne činimo zapravo ništa za njihov život u budućnosti.

Istodobno moram upozoriti na još jednu, značajnu karakteristiku ciklusa pastela Stjepana Katića, riječ je o otmjenosti koja se na svakom listu može vidjeti, osjetiti, doživjeti i naravno u uživati u njoj.

Da, to je način na koji autor vidi svoju okolinu, i onu neposredno oko njega ali i onu koja je dosta udaljena, misleći i slikajući s jednom jasnom idejom, svijet je doista lijep.

Ciklus pastela Stjepana Katića svakako zaslužuje ozbiljnu prezentaciju (uz odabir autora ili nekog drugoga) radova na jednom mjestu u relevantnom galerijskom prostoru, kako bi se dobio cjeloviti dojam o pastelima sjećanja i naravno izabrati ih za objavu u monografiji.

VICHY Francuska 1
Vichy, Francuska