Predstavljene nove sezone (2017./2018.) Zagrebačke filharmonije i Dvorane Lisinski

Na konferenciji za medije koja se održala u petak 19. svibnja u Koncertnoj Dvorani Vatroslava Lisinskog , ravnatelj Dvorane g. Dražen Siriščević i ravnatelj Zagrebačke filharmonije, g. Mirko Boch zajedno su najavili novu sezonu

IMG 4856

„Lisinski preko duge“ ili „Sve boje glazbe, sviđalo se to vama ili ne“, novi je slogan s kojim Dvorana potvrđuje svoju širinu i otvorenost za sve ljude dobre volje i još boljeg različitog glazbenog ukusa. Lisinski je prostor nulte tolerancije na netoleranciju! Raznoliki koncertni program dokazuje još jednom da imamo ponudu koju nitko ne može nadmašiti, bez alternative i konkurencije s najvećim svjetskim orkestrima, dirigentima, solistima i hrvatskom glazbenom reprezentacijom – rekao je na konferenciji Dražen Siriščević, ravnatelj Dvorane.

IMG 4705

Čak četrnaest veličanstvenih koncerata održat će se ove godine u sezoni ciklusa Lisinski subotom 2017./2018. : John Malkovich, sjajni holivudski glumac uz Radovana Vlatkovića, Anastasie Terenkovu i Varaždinskog komornog orkestra / Ruska duhovna i svjetovna glazba Zbora svećenika Sanktpeterburške mitropolije / Iz milanske Scale dolaze jedinstveni Cameristi della Scala/ Svira nova svjetska orguljaška zvijezda Thomas Ospital / Čudesni Budimpeštanski festivalski orkestar s dirigentom Ivánom Fischerom/ Na koncertu u čast Vladimiru Krpanu svira pijanistička reprezentacija Martina Filjak, Katarina Krpan, Srđan Čaldarović, Maksim Mrvica, Pedja Mužijević, Bruno Vlahek i ZF pod ravnanjem Tončija Bilića / Jedan od najboljih njemačkih orkestara Simfonijski orkestar berlinskog radija nastupa uz pijanista Aljošu Jurinića i dirigenta Ivana Repušića / Senzacionalni violinist Ray Chen i Zagrebački solisti / Virtuoz na harmonici Richard Galliano uz Komorni gudački orkestar slovenske filharmonije / „ Tisuću žica“ Hrvatski orkestar harfi uz Simfonijski orkestar HRT-a i dirigenta Mirana Vaupotića / Jedan od najstarijih svjetskih orkestara Bergenska filharmonija uz proslavljenu violinisticu Viktoriu Mullovu i dirigenta Edwarda Gardnera / Genij glasovira Ivo Pogorelić i dva nezaobilazna koncerta Muzičke akademije, Akademije likovnih umjetnosti, Akademije dramske umjetnosti, Tekstilno – tehnološkog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Program koji Vas zasigurno ostavlja bez daha.

IMG 4932

Ali to nije sve! U novoj sezoni održat će se još dva glazbena programa. Lisinski arioso, spektakularni operni ciklus koji već dvije sezone predstavlja najveće pjevače svjetskih opernih pozornica. Treću sezonu 7. prosinca 2017. otvara zvijezda njujorškoga Metropolitana, bariton Željko Lučić. Lisinski Gaudeamus je novi ciklus Lisinskog posvećen mladim glazbenicima. U suradnji s HRT- om, na pozornicu Velike dvorane stupit će u četiri koncertne večeri osmero mladih glazbenika. Četiri iz Hrvatske i četiri iz inozemstva, sve pobjednici prestižnih glazbenih natjecanja.

Na press konfereneciji predstavljen je i novi glasovir Steinway & Sons na kojemu je svirala pijanistica Martina Filjak. Vjerujemo da će ovaj koncertni klavir u potpunosti zadovoljiti pijaniste koji teže najvišoj razini glazbene izražajnosti, pod čijim će prstima nastajati sva ljepota zvuka i bogatstvo harmonije, na zadovoljstvo brojne publike.

IMG 4955

U PRVOM REDU GLAZBA  – Zagrebačka filharmonija također je predstavila novu koncertnu sezonu 2017./2018.

Ivo Pogorelić, Stefan Milenkovich, Stjepan Hauser, Emmanuel Pahud, Oliver Dragojević, Amira Medunjanin… samo su neka od eminentnih glazbenih imena koje će Zagrebačka filharmonija i njezin šef dirigent, David Danzmayr, ugostiti u svojoj novoj sezoni – rekao je na konferenciji Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

Koncertnu sezonu Zagrebačka filharmonija otvorit će 21. rujna 2017. koncertom pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice, maestra Dmitrija Kitajenka. Snimka ovog koncerta rezultirat će jedinstvenim CD nosačem zvuka u izdanju najpoznatije izdavačke kuće za klasičnu glazbu, Oehms classic i biti trajni zapis te kruna dugogodišnje suradnje ovog dirigentskog velikana s orkestrom Zagrebačke filharmonije.

Redoviti ciklusi Zagrebačke filharmonije – Crveni i Plavi, ove sezone najavljuju neka uistinu svjetska glazbena imena. Stefan Milenkovich, nekadašnje violinističko čudo od djeteta, a danas najbolji svjetski violinist, bit će gost Crvenog ciklusa. Trubačica plahog skandinavskog izgleda , iznimne glazbene prodornosti i svjetske kvalitete Tine Thing Helseth senzacija je gdje god se pojavi, a u veljači vam se nudi prilika da saznate i zašto.

IMG 4989

Ljubitelji klavira u sezoni 2017./2018. također će doći na svoje. Koncert Ive Pogorelića s orkestrom Zagrebačke filharmonije uvijek je poseban doživljaj, osobito kad pijanistički genije izvodi – Chopina. Ruska pijanistica Anna Vinitskaya, korejka Yeol Eum Son, hrvatski pijanisti Martina Filjak i Bruno Vlahek koji svi redom pripadaju mladoj pijanističkoj eliti, predstavit će se zagrebačkoj publici.

Zagrebačka filharmonija posebno se ponosi muzičarima u svojim redovima koji su izvan orkestra istovremeno i sjajni solisti, pa će se tako čarobni zvuci roga daleko čuti u izvedbi naših izvrsnih hornista: Viktora Kirčenkova, Lenarta Isteniča, Daniela Molnara i Jana Jankovića. Paletu glazbenih boja pokazat će klarinetist Mario Fabijanić, fagotist Petar Križanić te trombonist Mario Šincek.

Najbolji svjetski flautist današnjice Emmanuel Pahud uveličat će humanitarni Koncert za život u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja.

Koncertom s Oliverom Dragojevićem Zagrebačka filharmonija i ove će godine podržati humanitarnu akciju “Pokaži ljubav” u suradnji s Rotary klubom Zagreb 1242.

U suradnji s kinom Europa, popularna FIL(M)HARMONIJA donosi vam nove (nijeme) filmske naslove. Zagrebačka Varšavska ulica u studenom i prosincu će (p)ostati Cvjetni centar kulture!
Nakon prošlogodišnjih nastupa u američkom Carnegie Hallu i prve kineske turneje, orkestar ne staje. Mini turneja po Argentini obuhvatit će tri koncerta u tri argentinska grada – Tucumanu i Rosariu, s velikim finalom u glavnom gradu Buenos Airesu. Nakon Argentine uslijedit će nastup u Portugalu, gdje ćemo uz potporu Grada Zagreba, koncertom u Lisabonu obilježiti 40 godina prijateljstva naših gradova.

Zagrebačka filharmonija otvorit će 68. Dubrovačke ljetne igre, a odmah potom, u sklopu istog festivala, 11. srpnja 2017., zajedno s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, održati koncert u sjećanje na maestra Vjekoslava Šuteja.

Koncerti u Beču i Klagenfurtu na rasporedu su u listopadu, a šlag na novogodišnju (sacher) tortu, osim tradicionalnim Filharmonijskim balom u Zagrebu, stavit ćemo koncertom pod ravnanjem šefa dirigenta Davida Danzmayra u Salzburgu, u samo novogodišnje jutro, i to treću godinu zaredom.

Uz redovne cikluse – Crveni i Plavi, “stara novost” je OFF ciklus koji će ove sezone ponuditi vrhunske crossover koncerte i neke nove zanimljive projekte. Violončelist slavnog dua 2Cellos Stjepan Hauser održat će samostalni koncert sa Zagrebačkom filharmonijom te u velikom stilu otvoriti ovogodišnji OFF ciklus. Amira Medunjanin, kraljica sevdaha koja je svojim glasom i stilom sevdah učinila popularnim od Amerike, preko Kine i Japana do Australije, zagrebačkoj publici predstavit će sevdah u orkestralnom ruhu. Zagrebačka filharmonija u sklopu OFF ciklusa udružit će snage s Gradskim kazalištem Komedija i 2.3.2018. predstaviti kultni mjuzikl Isus Krist Superstar i tako nakon niza godina vratiti na scenu ovo remekdjelo kultnoga broadwayskog maga Andrewa Lloyda Webbera. Tu su i uvijek neobični i kreativni Matej Meštrović koji priprema glazbeno iznenađenje u povodu Kineske nove godine, kao i antologijska kantata Carmina burana Carla Orffa koja redovito puni dvorane.
Svakako ne treba propustiti niti glazbeno putovanje kroz najveće animirane hitove Walta Disneyja: Pirate s Kariba, Kralja lavova, Frozen, Aladin i mnoge druge. A sve to, samo je dio brojnih glazbenih doživljaja zbog kojih ćete jednostavno morati “Isključiti probleme”, a “Uključiti glazbu” – kako glasi i novi slogan ovogodišnjega OFF ciklusa. Vidimo se u novoj sezoni 2017./2018. Zagrebačke filharmonije!