Govoriti o neizrecivom u muzejima

mdc 5

Najava obilježavanja 37. Međunarodnog dana muzeja u kojem će, od 16.-21. svibnja 2017. pod temom Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima, sudjelovati stotinjak muzeja diljem Hrvatske

mdc 5Stotinjak muzeja diljem Hrvatske pridružiti će se svjetskoj muzejskoj obitelji od 35 tisuća muzeja i brojnim programima od 16.-21. svibnja 2017. obilježiti 37. Međunarodni dan muzeja. Na Inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba u Hrvatskoj se Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine, a ovogodišnja tema »Muzeji i sporne povijesti: govoriti o neizrecivom u muzejima« koju je odredilo Međunarodno vijeće muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu, ukazuje na muzeje kao institucije u službi društva i njegova razvoja koje komuniciraju univerzalne humanističke vrijednosti – poštovanje ljudskih prava, jednakost i solidarnost, slobodu od diskriminacije i odbacivanje svakog oblika ekstremizma i totalitarizma.

Da je sve više novih muzeja koji se suočavaju s neugodnom prošlošću, pokazuje i nedavno održana dodjela europskih muzejskih Oskara (EMYA) u Zagrebu, na kojoj su se među odabranima našli brojni muzeji posvećeni rušenju zida šutnje iza kojeg su ostala sakrivena najsramotnija i najrazornija ljudska iskustva. Kod nas se u tome djelomično uspjelo otvaranjem novih memorijalnih muzeja poput Mjesta sjećanja – Vukovarska bolnica 1991. i Spomen doma Ovčara kao i prezentiranjem dijela te baštine u okviru kompleksnih muzejskih cjelina poput Memorijalnog centara Lipa pamti koji se nalazi u sklopu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja hrvatski su muzeji organizirali izložbe, predavanja i stručna vodstva na mjestima sjećanja s namjerom komunikacije „teške baštine“ – povijesnih, socijalnih i ekoloških tema koje trebaju postati podloga dijalogu, potaknuti na suočavanje s neugodnim aspektima povijesti i ozdravljenje društva od kolektivnih trauma te ohrabriti mlade ljude da postavljaju pitanja i tragaju za odgovorima kako se ideološki motiviranih zločini i kršenja ljudskih prava ne bi ponovila.

Muzej Valpovštine progovorit će izložbom „Zatvoreni krug – povijest jedne nacionalizacije“ o postupcima oduzimanja i vraćanja imovine kao posljedici odnosa prema pojedincima u nedemokratskim političkim sistemima. Izložba kroz sudbinu obitelji Putterer govori o teškoj subini njemačke manjine na ovim prostorima neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata kada je cijela populacija kolektivno optužena za nacističke zločine, protjerana i pobijena. Upravo je u Valpovu (1945./46.) bio najveći logor za pripadnike njemačke manjine na prostoru Hrvatske, u kojemu je bilo zatočeno više tisuća civila, od kojih je prema službenim podacima umrlo više od tisuću ljudi premda se vjeruje da je žrtava bilo mnogo više

Tiflološki muzej u Zagrebu izložbom „Obilježje invaliditeta kao predmeta traume – (NE) vidljive oznake“skreće pažnju na diskriminaciju osoba s mentalnim i fizičkim poteškoćama kroz povijest. Posjetitelji će tako moći razgledati oznake koje su slijepe osobe nosile na rukavu kao javno obilježje svojeg invaliditeta te saznati više o teretu stigme i socijalne isključenosti kroz svjedočanstva osoba s poteškoćama u vidu. Ovakav pristup osobama s invaliditetom davno je napušten, no oznake koje čuvamo svjedoče o društvenom stavu prema osobama koje se razlikuju od ostalih, a što se događa kad se počnu obilježavati oni koji su po nečemu različiti – povijest je pokazala, poručuju iz muzeja.

Muzej „Staro selo“ Kumrovec pozvao je građane da na izložbi „Umro je drug Tito“ podijele svoja i obiteljska sjećanja na dan Titove smrti postavivši im pitanje: Što je za Vas značio 4. svibnja 1980. – je li to dan kada je prestalo kucati veliko srce ili dan kada je umro zločinački diktator? Fotografijama, novinarskim polemikama i snimkama pokazat će se kako je izgledao ispraćaj u Zagrebu i Kumrovcu te sprovod u Beogradu. Cilj izložbe nije glorifikacija, pa čak niti pokušaj valorizacije Titova života, već poziv da u muzejima prestanu prešućivati dio vlastite prošlosti.

U obilježavanje Međunarodnog dana muzeja uključio se i Muzej Moslavine Kutina s izložbom “Židovska zajednica u Kutini i Moslavini”, kojom se obilježava 140 godina od osnutka Kutinske židovske općine i koja govori o povijesti velike židovske zajednice u Moslavini koja je nestala u Drugom svjetskom ratu i njihovom utjecaju na društveni i kulturni život sredine. Pored izložbe na kojoj su izloženi originalni dokumenti židovske općine, posjetitelji će imati prilike poslušati predavanje dr. sc. Ljiljane Dobrovšak koja će govoriti o stradanjima Židova u Moslavini u holokaustu, ali i o mnogim akcijama spašavanja koje je poduzelo lokalno stanovništvo.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a cjelokupni program obilježavanja 37. Međunarodnog dana muzeja dostupan je na internetskim stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra www.mdc.hr.