Besplatni koncert Bečkih filharmoničara u vrtu dvorca Schönbrunn

3 WPH Richard Schuster

U jedinstvenom ambijentu vrta bečkog dvorca Schönbrunn i ove će se godine održati veliki tradicionalni koncert Bečkih filharmoničara na otvorenom – Sommernachstkonzert. „Koncert ljetne noći“ ove se godine održava po 14. put, a ulaz je kao i svih prethodnih godina besplatan za sve

3 WPH Richard Schuster

Svojim besplatnim koncertom na javnoj površini Beči filharmoničari promiču jedan iznimno važan kulturno-politički cilj. To je pokušaj približavanja klasične glazbe što većem krugu ljudi.

Ovogodišnje izdanje koncerta održat će se 25. svibnja s početkom u 20.30 sati. Solistica večeri je Renée Fleming, dok će dirigentsku palicu preuzeti Christoph Eschenbach. Na repertoaru će se pri tom naći djela Dvořáka, Čajkovskog, Rahmanjinova, Humperdincka, Williamsa te Stravinskog.

Prošle je godine prema procjeni koncert popratilo 102.000 posjetitelja, a kako bi se izbjegle gužve organizatori preporučuju da se za dolazak predvidi barem 30 minuta. Linije bečkog javnog prijevoza taj će dan piti pojačane, a i za bicikle je osiguran nadzirani parking.

U slučaju lošeg vremena, predviđen je i zamjenski termin. Koncert će se u tom slučaju održati 26. svibnja.

Dvorac Schönbrunn i njegov park su između ostalog i najposjećenije znamenitosti grada Beča. Ovaj barokni vrt koji je 1996. godine svrstan na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine godišnje posjeti naime preko 2,5 milijuna ljudi.

Više o programu koncerta pod zvijezdama potražite na www.sommernachtskonzert.at.

2 WPH Richard Schuster