Osnovano Vijeće mladih Predsjednice Republike

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na prvom okruglom stolu u organizaciji Vijeća mladih Predsjednice Republike Hrvatske pod nazivom „Biti mladi liječnik i medicinska sestra i živjeti u Hrvatskoj“ s temom odljeva liječnika, medicinskih sestara i ostalih radnika u zdravstvu

DSC 71591

Uoči održavanja okruglog stoga, Predsjednica Republike predstavila je članove Vijeća koje je zamišljeno kao fleksibilna suvremena platforma koja će okupiti mlade raznih generacija i nacionalnosti, različitih struka, razina obrazovanja i vjeroispovijesti, kako bi ih ujedinilo u iznalaženju hitnih rješenja ključnih problema, ne samo demografske revitalizacije zemlje, nego i mnogih drugih egzistencijalnih problema mlade hrvatske populacije. „Vijeće mladih okupljeno je prema posve različitim osobinama svojih članova koje povezuje jedino izvrsnost kako u obrazovanju, tako i u poduzetništvu, a jednako tako veže ih i aktivnost u poticanju promjena, vjera u bolju budućnost i, iznad svega, snažno, zdravo domoljublje“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović u uvodnom obraćanju.

Dodala je kako mladi sa svojim različitostima, imaju šansu, a ujedno i misiju pokazati primjer zajedničke suradnje, političke odgovornosti. Istaknula je kako se upoznavši mnoge mlade ljude u zemlji i dijaspori uvjerila kako su upravo oni obrazovani, optimistični i neopterećeni prošlošću, spremni preuzeti vodstvo novoga hrvatskog zajedništva. „Zato surađujući s mladima i govoreći o mladima, zajedništvo se ne čini kao utopija. Zajedništvo na koje stalno upozoravam, prestat će biti samo prazna dnevno-politička parola, zajedništvo će postati naša svakodnevna borba za solidarnost svih slojeva društva tek kada svaku poru toga društva otvorimo mladima“, kazala je Predsjednica.

Govoreći o današnjoj temi okruglog stola „Biti mladi liječnik i medicinska sestra i živjeti u Hrvatskoj“, hrvatska Predsjednica istaknula je kako moramo zaustaviti doslovno besplatne transfere liječnika i medicinskih sestara koje poklanjamo bolnicama i klinikama diljem svijeta. „Ovaj okrugli stol organizirali smo s ciljem upozoravanja na zajedničke probleme, a kako kontinuirano ponavljam tijekom cijeloga svoga mandata, zdravlje je jedno od temeljnih pitanja nacionalne sigurnosti i kao takvo ključno za naše društvo“, kazala je.

Svima nam je u cilju ustrajati na kvalitetnom obrazovanju, ali i stvaranju boljih radnih uvjeta za sve, a pogotovo za zapošljavanje i zadržavanje mladih zdravstvenih radnika u Hrvatskoj, istaknula je Predsjednica. „Svjesni smo kako su zadovoljni liječnici i svi ostali zdravstveni djelatnici iznimno važni za uspješno funkcioniranje cjelokupnoga zdravstvenog sustava. Zato ovim skupom i njegovim zaključcima, odnosno preporukama želimo vratiti mladima povjerenje u sustav te ih motivirati za ostanak u Hrvatskoj“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović otvorivši raspravu okruglog stola na kojem su, osim članova Vijeća mladih Predsjednice Republike sudjelovali državni tajnici i pomoćnici ministara, dekani medicinskih fakulteta i ravnatelji kliničko-bolničkih centara, predsjednici liječničkih, stomatoloških, farmaceutskih, fizioterapeutskih i ostalih udruga, zborova i komora.

Nakon održane rasprave predsjednica Grabar-Kitarović iznijela je zaključke i preporuke istaknuvši pri tom kako cilj nije ulaziti u izvršne ovlasti koje ima Vlada Republike Hrvatske već i dalje biti konstruktivan partner u postizanju zajedničke misije zadržavanja mladih, obrazovanih ljudi u Domovini, odnosno rada na njihovom povratku iz inozemstva:

“Čuli smo danas da se zdravstveni radnici svih područja slažu kako se moraju donijeti opće mjere zapošljavanja u zdravstvu i to ponajprije dugoročno planirati kadrove na nacionalnoj razini. Potrebna je izrada jedinstvenog integriranog nacionalnog registra zdravstvenih djelatnika temeljem kojeg bi nadležna tijela pravovremeno mogla reagirati i intervenirati.

Treba nadalje uskladiti potrebe za zdravstvenim kadrovima i upisnim kvotama kako na medicinskim i stomatološkim fakultetima tako i na zdravstvenim studijima i veleučilištima uz primjereno praćenje potreba visokoobrazovnih ustanova za kadrovskim i prostornim resursima. No ponajprije treba povećati izdvajanja za znanost i obrazovanje u području biomedicine.

Posebnu pažnju treba posvetiti izoliranim područjima Hrvatske, odnosno onima na kojima nedostaje primjerena razina zdravstvene skrbi. Tamo treba senzibilizirati lokalnu upravu o problematici nedostatka zdravstvenih kadrova te ih potaknuti na donošenje mjera kojima bi privukli mlade zdravstvene radnike.

Ovdje okupljeni predstavnici liječnika predložili su donošenje strukovnog kolektivnog ugovora. Upozorili su na potrebu bolje edukacije, mogućnosti napredovanja i stručnog usavršavanja, te ukazali na potrebu poticanja proaktivnosti lokalne samouprave u privlačenju i zadržavanju liječnika. Prije svega važno je centralizirati planiranje te raspisivanje i financiranje pripravničkog staža, odnosno specijalističkog usavršavanja. Dodala bih ovome, da usporedo s mjerama školovanja, zapošljavanja i zadržavanja liječnika moramo učinit sve da ih oslobodimo administriranja. Mnogi liječnici, žale se da više vremena provedu u administriranju nego u liječenju pacijenata!

Ukoliko želimo smanjiti odljev medicinskih sestara iz Hrvatske, te poboljšati aktualnu situaciju nužno je promijeniti organizacijsku strukturu i cjelokupnu percepciju medicinskih sestara u sustavu zdravstva gdje sudjeluju s više od 50% udjela zdravstvenih djelatnika. Među ostalim potrebno je usklađivanje legislative, podizanje temeljne razine obrazovanja za medicinske sestre na prvostupništvo, te postavljanje jasnog vertikalnog sustava obrazovanja.

Na slična rješenja upozoravaju i primalje jer je i njihov najveći problem obrazovanje i legislativa. Kako bi se znatnije smanjio odlazak primalja u inozemstvo, Hrvatska komora primalja predlaže otvaranje preddiplomskog studija primaljstva u Zagrebu i Osijeku, uz postojeće u Rijeci i Splitu, a kako bi se one dodatno zaštitile, posebno je važno zakonski regulirati radna mjesta za primalje.

Izrada nacionalne strategije ljekarništva i racionalne farmakoterapije, kao i bolja integracija javnog ljekarništva te jasno definiranje uloge ljekarnika i farmaceutskih tehničara u sustavu primarne i sekundarne zdravstvene zaštite, glavne su preporuke udruga farmaceuta i ljekarnika.

Kako bismo zaustavili odlazak mladih izvan Hrvatske, na usklađivanje zakonodavstva pozivaju i fizioterapeuti, a poseban naglasak stavljaju na potrebu preciznog definiranja svih fizioterapijskih postupaka, jasno određivanje kadrovskih i vremenskih normativa te odgovarajuće cijenu za svaki postupak.

Uvjerena sam kako će ovdje donesene preporuke za rješenja uočenih problema koji uzrokuju odljev mladih zdravstvenih radnika, biti prihvaćene kao naš doprinos dijalogu stručne i šire javnosti o tim pitanjima. Ujedno pozdravljam i jučerašnju, prvu sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju Vlade RH, kao i najavu izmjena i dopuna Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama koje su, uz poreznu reformu i subvencioniranje stambenih kredita, važna mjera s demografskim i pronatalitetnim karakterom Vlade RH.

Počeli smo s temom zajedništva, a s njom ćemo i završiti. Zajedno ćemo nastaviti pratiti put i podupirati provedbu današnjih zaključaka u suradnji sa sudionicima, predstavnicima udruga, zborova, fakulteta, bolnica, klinika, ministarstava i svih vas koji doista žele zdravu budućnost naše zemlje.” predsjednica.hr