Skip to content

Izložba fotografija MODELS Dražena Tirića

Dražen Tirić Models4

Otvorenje izložbe fotografija “Models” autora Dražena Tirića održat će se u utorak, 9. svibnja 2017. u 18.30 sati u zagrebačkoj Galeriji Vladimira Horvata koja se nalazi na Trgu žrtava fašizma 14

foto galerijaČetvrta samostalna izložba Dražena Tirića naslovljena „Models“ pokazuje veliku raznolikost fotografskog nastojanja: od portreta, aktova pa sve do modne fotografije. Specifičan stil autora pri tome često ujedinjuje modu, portret i erotsku fotografiju. Njegova fotografska vizija vodi ga širom svijeta pri čemu se trudi dobiti najbolje od izvora svjetlosti koji trenutno ima: bilo da je to sunce, ulične svjetiljke ili bilo što drugo. On ostaje daleko od studija i nije obožavatelj pozadine bijelog papira i savršene rasvjete.

Žene dominiraju njegovim svijetom – fotografija Dražena Tirića usmjerena je na žene pri čemu ih on osnažuje i stavlja ih na pijedestal. Žena kao ljudsko biće, a ne vješalica za odjeću ili subjekt bez duše. Kroz objektiv on promatra njihove osobnosti, njihove unutarnje želje, njihovu jedinstvenu seksualnu privlačnost. Žena je moćna, samopouzdana i dominantna.

Erotičnost za njega predstavlja igru percepcije i prikaz nedokučive stvarnosti. Sofisticirana estetika je primarna, ali fotograf gledateljima nudi više od golog tijela i lijepog lica. Želi uhvatiti život u pokretu – ugođaj „snapshot“ fotografije je dominantan. Sam fotograf stoga potencira intimistički pristup kroz ulogu prikrivenog promatrača snažnih osobnosti modela i njihove sofisticirane komunikacije unutar promišljeno odabranih eksterijera i interijera.
Njegov princip rada teži tehničkoj savršenosti. Pri svakom snimanju razrađuje višeslojnost percepcije kroz brojne fotografije odabrane scene i modela. Njegov krajnji odabir je rigorozno savršena fotografija provokativne estetike. Fotografije s ove izložbe pokazuju istinske opservacijske sposobnosti Dražena Tirića, njegovo oštro oko za detalje i njegovu sposobnost da zadrži pravi trenutak.

Dražen Tirić je rođen u Bjelovaru. Usavršavao se u okviru edukativnih modula Škole fotografije Fotonaut u Zagrebu kao i na radionicama inozemnih fotografa. Do sad je održao tri samostalne izložbe: „Crnomorci“, „Extra muros“ i „Extra muros plus“. Sudjelovao je i na više skupnih izložbi u tuzemstvu i inozemstvu (Velika Britanija, Finska, Mađarska, Italija, Austrija i dr.)

Organizatori izložbe su: Zagrebačka zajednica tehničke kulture, Zagrebački foto kino savez (ZFKS), Portal Fot-o-grafiti.hr i Škola fotografije Fotonaut. Izložba ostaje otvorena do 17. svibnja 2017. godine. Ulaz je slobodan.

Dražen Tirić Models pozivnica