Glazbeni dijalog izraelskog violinista i ruske pijanistice

U DRUŠTVU RUSKE PIJANISTICE ELISAVETE BLUMINE U HRVATSKOJ PRVI PUT NASTUPA VIRTUOZNI VIOLINIST EREZ OFER – KONCERT MAJSTOR BERLINSKOG RADIJSKOG ORKESTRA

elisaveta blumina

U sklopu Koncertne sezone 2016./17. u Koncertnoj dvorani braće Bersa, u srijedu 10. svibnja s početkom u 20 sati održat će se koncert izraelskog violinista Ereza Ofera i ruske pijanistice Elisavete Blumine pod nazivom Romantizam iznad svega. Radi se o izuzetnim glazbenicima koji su izgradili karijeru na svjetskoj razini, a ovo je njihov prvi nastup u Hrvatskoj.

Erez Ofer danas je koncert majstor Berlinskog radijskog simfonijskog orkestra, ugledni solist i komorni glazbenik koji je osvojio sve najvažnije svjetske pozornice kao što su Carnegie Hall, Concertgebouw, Berlinska filharmonija, Gasteig u München itd. Svirao je s orkestrima poput Izraelske filharmonije, Belgijskog nacionalnog simfonijskog orkestra, Orkestra Philadelphia i Jeruzalemskog simfonijskog orkestra, a na pozornici muzicirao s najvećim glazbenicima današnjice – Isaacom Sternom, Lorinom Maazelom, Yefimom Bronfmanom, Wolfgangom Sawallischem i brojnim drugima.

Pijanistica Elisaveta Blumina je nakon školovanja u rodnoj Rusiji, a zatim u Njemačkoj i Švicarskoj, upravo poput svog kolege nastupala u svim značajnim koncertnim dvoranama na svim kontinentima. Sa ukupno 24 snimljena CD-a oduševljava publiku i uživa ugled izvanredne glazbenice. Dobitnica je prestižne nagrade ECHO Klassik za najbolju snimku komorne glazbe 20. i 21. stoljeća te umjetnička voditeljica dvaju uglednih festivala komorne glazbe u Njemačkoj.

Izraelski violinist Erez Ofer i ruska pijanistica Elisaveta Blumina ubrajaju se u tankoćutne umjetnike koji su život posvetili komornom muziciranju. Njihova međusobna stvaralačka kemija čini svako glazbeno djelo koje izvode pravim malim igrokazom udvoje. Svojim glazbenim dijalogom ispričat će publici priču o Mozartovoj (Sonata u e – molu K.304), Schrekerovoj (Sonata u F – duru) i Prokofjevljevoj (Sonata u D – duru br.2) sonati, a ponajviše o sebi samima.

Erezofer Pic copy