Razgovor u povodu – fotograf Mio Vesović

Mio Vesović

Istaknuti hrvatski umjetnički fotograf Mio Vesović i danas je zaokupljen fotografijom, kao na samome početku svoga djelovanja

Miroslav Pelikan

Mio VesovićGospodine Vesović, što je novo u Vašem fotografskom atelijeru?
Rekao bih najprije, veliki nered. Trenutno radim dvije velike izložbe, za Novigrad, fotografije i kolaže. Gospođa Jerica je vidjela moju izložbu u Kaju, posvećenu Mariji Braut i Peri Dapcu, svidjelo joj se i isplanirali smo tamo izložbu pokazati za Noć muzeja.

foto galerijaŠto je bit Vašega kolaža?
Danas se vrtimo u bilijunima fotografija i one ne znače puno, nemaju značaj kakav su prije imale. Fotografija je danas obilježena nedovoljnim ili malim značenjem. Danas fotografija ne može dati puno informacija. Ako želite ljudima prenijeti određenu poruku, tada to sve morate trasirati na drugi način. Kolaž je vrlo značajan općenito u umjetnosti, od Braquea, Picassa… Kolaž je multifunkcionalna poruka gledatelju. Napravio sam kolaž Trumpa, u kome sam ukomponirao niz bivših američkih predsjednika i papu i Sofiju Loren. Kolaž je trenutno najbolje sredstvo da se ljudima ukaže da je i ovaj prostor i ovo vrijeme dosta ugroženo.

Koliko će kolaža biti izloženo u Novigradu?
Biti će ih dosta, puno. Za ovu prigodu objaviće se i vrlo kvalitetna knjiga kolaža.

foto Mio Vesović 2

Što je ključno u Vašem pristupu fotografiji? Po čemu se Vi izdvajate od drugih? Vi ste jedan od vodećih naših fotografa.
Da, uz Ivana Posavca i Peru Dapca. S njima sam jako povezan, u šali kažem da sam s Posavcom u foto bračnoj zajednici četrdeset godina, s Perom upola manje. Mi radimo vrlo jednostavno.Nekada se to radilo vrlo direktno. Puno smo radili za novine, novine su bile život.

Filigranski Mio Vesović

Na čemu još radite osim ovoga izlaganja?
Stalno nešto radim, danas sam ujutro fotografirao svoju unuku, sat, sat i pol u mome atelijeru. Pripremam izložbu snimaka s mobitelom, Rumijane Meštrović. Tekst će napisati Barbara Vujanović, autorica knjige Meštrovićev znak. S gospodinom Miroslavom Gašparovićem radim jedan veliki projekt svih hrvatskih predsjednika.

foto Mio Vesović 1
Ena Begović, foto Mio Vesović