Projekt EUROPOLY – konferencija, izložbeni program i filmske projekcije

EUROPOLY Art Installation by Dejan Kaludjerovic

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) danas započinje projekt zanimljivog naziva EUROPOLY. Riječ je zapravo o seriji regionalnih konferencija nastalih u suradnji udruga Bijeli val (Hrvatska), Krokodil (Srbija), Crvena (Bosna i Hercegovina) i BLOCKFREI (Austrija) koje se bave temom migracija, prvenstveno s područja Jugoistočne Europe u zemlje Centralne i Zapadne Europe, a jedan od mnogobrojnih sponzora ovog multidisciplinarnog projekta je i Grad Beč.

Prva u nizu konferencija održana je u Beogradu u travnju 2017. a preostale konferencije regionalnog projekta EUROPOLY održat će se u Sarajevu u rujnu 2017. i u Beču u prosincu 2017. godine.

Projektom je obuhvaćeno razdoblje počevši od velikog vala ekonomskih migranata (takozvanih gastarbajtera) iz šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća preko desetina tisuća ratnih izbjeglica iz devedesetih, kao i konstantnog odljeva mozgova te najnovije izbjegličke krize koja se preko Balkana kreće prema europskim zemljama.

Namjera projekta je istražiti i mapirati intenzivan društveni, kulturni i umjetnički utjecaj koji je ovaj dugotrajan val migracija ostavio kako na zemlje Zapadnog Balkana, tako i na zemlje koje su najčešće predstavljale finalnu migrantsku destinaciju. Panel diskusije, izložbeni program i filmske projekcije održavat će se tijekom 2017. godine u četiri grada: Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i Beču. Okosnica i polazišna točka projekta je EUROPOLY – The European Union Identity Trading Game, umjetnička instalacija srpsko-austrijskog umjetnika Dejana Kaludjerovića inspirirana društvenom igrom Monopoly, koja će biti izložena na sve četiri lokacije. Zagrebački segment programa održava se od 2. do 11. svibnja 2017. u Kulturno informativnom centru (KIC).

Konferencija

U sklopu konferencije 2. i 3. svibnja u 19 h održat će se dva panela, jedan posvećen društveno angažiranim umjetničkim praksama kritičnim prema migracijskoj i kulturnoj politici EU, a drugi politikama identiteta i migracijskim praksama na (ne)imaginarnom Balkanu.

Izložbeni program

Umjetnička instalacija EUROPOLY – The European Identity Trading Game srpsko-austrijskog umetnika Dejana Kaludjerovića preispituje položaj imigranata u EU, kao i samu ideju EU te jaz između ideala i prakse. Instalacija će biti izložena do 11. svibnja, do kada svi zainteresirani mogu odigrati partiju ove igre trgovanja europskim identitetom nalik na Monopoly.

U sklopu izložbenog programa bit će predstavljen i video uradak GUESTures | GOSTIkulacije, dio dugotrajnog projekta Margarete Kern o ženama koje su krajem 1960-ih emigrirale iz Jugoslavije u Zapadni Berlin kako bi radile u tvornicama koje proizvode video i televizijsku opremu. Žene su sačinjavale velik dio populacije migrantskih radnika, no njihove priče uglavnom su odsutne iz službenih povijesti i arhiva kao i kolektivnog imaginarija.

Filmske projekcije

Osim izložbenog programa i panel diskusija, od 4. do 6. svibnja u KIC-u će se održati filmski ciklus koji obuhvaća osam recentnih filmova i kultnih klasika koji preispituju hibridni položaj gastarbajtera i migranata u balkansko-europskoj svakodnevici – od etnološke studije „Halo München“ Krste Papića, preko crnohumornog dokumentarca „Dragan Wende – West Berlin“ Lene Müller i Dragana von Petrovića do subverzivnog „Montenegro“ Dušana Makavejeva.

Ulaz na sva događanja je slobodan!

Europoly Poster B2 Zagreb program

Odgovori