Dvostruka doza violinističke virtuoznosti u Plavom ciklusu

Zagrebačka filharmonija, u sklopu Plavog ciklusa, priprema pravu slušnu poslasticu za svoje posjetitelje te u goste dovodi jednog od najzanimljivijih i najistaknutijih violinista i dirigenata današnjice, Rusa Shloma Mintza pod čijim će ravnanjem solo nastup održati naš koncertni majstor, violinist Orest Shourgot

Orest ShourgotOrest Shourgot, violinist, pedagog, dirigent i komorni glazbenik te profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u Hrvatsku dolazi 1997. godine te stječe državljanstvo 2001 godine. Od 1998. godine predaje na Umjetničkoj akademiji u Splitu, a od 1999. godine docent je na istoj akademiji. 2001. godine postaje koncertni majstor Zagrebačke filharmonije. 2005. godine postaje docent na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2010. umjetnički voditelj Zagrebačkog komornog orkestra. Od 2011. godine izvanredni je profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a te je iste godine utemeljio i Ansambl solista Classicus, koji i danas vodi.

Kao solist i ansamblist nastupao je s vodećim svjetskim glazbenicima i dirigentima kao što su: Sir Neville Marriner, Shlomo Mintz, Yuri Bashmet, Natalia Gutman, Pavle Dešpalj, Milan Horvat i mnogi drugi. Kao solist nastupa od 1981. godine. Tijekom svoje karijere svirao je na raritetnim violinama starih talijanskih majstora, a od 2011. redovito svira na violini King iz 1735., čuvenog talijanskog majstora Bartolomea Giuseppea Guarnerija del Gesùa, koja je u vlasništvu HAZU-a. Također, od 2007. svira na violini talijanskog majstora Antonija Vinaccija iz 1761. Bio je član žirija međunarodnih violinističkih natjecanja u Sionu (Švicarska) 2011. godine, Novosibirsku 2013. godine, Ohridu 2014. godine te u Beogradu 2015. i 2016. godine. Godine 2016. nastupao je sa Zagrebačkom filharmonijom u Carnegie Hallu u New Yorku.

Zadivljujućoj solo izvedbi našeg violinista, Oresta Shourgota, zagrebačka će publika moći prisustvovati u petak, 5.5.2017. godine u 19:30 sati u dvorani Lisinski kada će Shourgot, pod dirigentskom palicom priznatog Schloma Mintza, izvesti Hommage  á Bach, Borisa Papandopula i 2. simfoniju u D-duru, op. 73, Johannesa Brahmsa.

Izuzetnost ovog koncerta krije se u nesvakidašnjem glazbenom izvedbenom spoju dirigenta i solista, pri čemu će se i Shlomo Mintz i Orest Shourgot prihvatiti svojih violina i udružiti snage te zajedno izvesti Koncert za dvije violine i gudače u d-molu, BWV 1043, Johanna Sebastiana Bacha.

Shlomo Mintz  jedan je od najistaknutijih violinista našega vremena, cijenjen zbog besprijekornog glazbenog umijeća, stilskih raznolikosti i impozantne tehnike muziciranja. U sezoni 2012./2013., proslavio je 50. obljetnicu uz Nacionalni orkestar Francuske na posebnom koncertu u dvorani Champs Elysées, nastupivši  kao dirigent i solist.

SMintz

Redoviti predsjednik ocjenjivačkih sudova na violinističkim natjecanjima i glazbeni ravnatelj mnogih međunarodnih glazbenih festivala, trenutno je u cijelom svijetu tražen zbog svojih majstorskih tečajeva. Mintz je također i osnivač Violina nade, projekta koji promiče mir putem glazbe. Osvojio je nekoliko prestižnih nagrada, među kojima su: Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana, Diapason D’Or, Grand Prix du Disque, Nagradu Gramophone i Nagradu Edison. U sezoni 2017., očekuju ga brojni nastupi uz vodeće orkestre u Europi, Aziji i Južnoj Americi.

Pred Vama je originalan koncert dvojice velikana violinističkoga svijeta današnjice, stoga Vas sve pozivamo da nam se pridružite 5.5. 2017.godine u 19:30 sati u dvorani Lisinski u sklopu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije i budete i Vi dio ovog iznimno kreativnog spoja glazbene umjetnosti.