EU na konferenciji za potporu Jemenu u Ženevi najavio dodatnih 116 milijuna eura hitne pomoći građanima

European CommissionEuropska komisija danas u Ujedinjenim narodima u Ženevi objavila je da namjerava osigurati dodatnu potporu u iznosu od 116 milijuna eura za potrebite u Jemenu. Taj iznos obuhvaća 46 milijuna eura za hitnu humanitarnu pomoć te 70 milijuna eura za podršku otpornosti i početnom oporavku tijekom 2017. Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides predstavljao je EU na konferenciji za potporu danas u Ženevi, pritom je izjavio: „EU jača ključnu humanitarnu pomoć kako bi se ljudima pogođenima sukobima u Jemenu osigurale neophodne potrepštine kao što su hrana, zdravstvena zaštita i voda. (…) Najveću cijenu sukoba plaćaju građani, a napadi, uključujući one na humanitarne radnike, ne prestaju. (…) Naša dodatna financijska sredstva pomoći će humanitarnim agencijama u toj državi koje djeluju u iznimno teškim okolnostima da nastave dostavljati prijeko potrebnu pomoć potrebitima.“ Povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica izjavio je: „Bitno je ugroženom jemenskom stanovništvu pomoći da izdrži teške uvjete te omogućiti početni oporavak od krize. U tom kontekstu EU tijesno surađuje ne samo s agencijama UN-a i Svjetskom bankom, već djelovanja usklađuje i s regijskim institucijama za financiranje i razvoj u Perzijskom zaljevu. Danas najavljena dodatna sredstva nadovezuju se na 225 milijuna eura koje je Komisija već stavila na raspolaganje od početka sukoba 2015. za humanitarnu i razvojnu pomoć te sprječavanje kriza.“ Cijelo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Četvrto tromjesečje 2016. – desezonirani državni deficit smanjio se na 1,4 posto BDP-a i u europodručju i u području EU28 – glavni poticaj: smanjenje ukupnih rashoda

U četvrtom tromjesečju 2016. desezonirani omjer deficita opće države i BDP-a u europodručju (EA19) iznosio je 1,4 posto, što je povećanje u odnosu na 1,6 posto u trećem tromjesečju 2016. U području EU28 omjer deficita i BDP-a također je iznosio 1,4 posto, što je smanjenje u odnosu na 1,7 posto u prethodnom tromjesečju. 

EUROSTAT: pokazatelji zaposlenosti iz strategije Europa 2020. – stopa zaposlenosti osoba u dobi od 20 do 64 godine u EU 2016. dosegnula novi vrhunac: 71,1 posto – sedam država članica već dosegnuulo zacrtanu razinu za 2020.

Tijekom 2016. stopa zaposlenosti osoba u dobi od 20 do 64 godine u Europskoj uniji (EU) iznosila je 71,1 posto, što je više nego 2015. (70,1 posto) i više od dotad najveće razine iz 2008. (70,3 posto). Zadaća strategije Europa 2020. je do 2020. u Europskoj uniji postići stopu zaposlenosti osoba u dobi od 20 do 64 godine od barem 75 posto. Taj zadatak prenesen je u nacionalne zadatke u skladu sa situacijom u svakoj državi članici i njezinim mogućnostima glede doprinosa zajedničkom zadatku.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji