Stipe Golac, slikar, književnik, pedagog

Stipe Golac, slikar, književnik, pedagog, doista je osebujna pojava u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, autor samosvojnog opusa, specifičnog rukopisa

Miroslav Pelikan

Stipe GolacGospodine Golac, dugi niz godina djelujete kao slikar, književnik i pedagog.
Po završetku studija 1966. godine priređena je u Gospiću moja prava samostalna izložba . Pokojni akademik i likovni kritičar Vinko Zlamalik pisao je i dao osvrt na izložbu. Očito iskusan, mudar i pametan čovjek znao je što ova izložba znači za mene i moj rad, pohvalno se izrazio o izložbi i tako me još više osnažio, na čemu mu se iskreno zahvaljujem. Te iste godine osniva se u Gospiću „Lički likovni anale“: Povod za osnivanje ove važne izložbe bio je očito i moj dolazak u Gospić. Na Ličkom likovnom analu od tada do danas izlagali su najpoznatiji hrvatski slikari, kipari i grafičari.
Tražio sam sebe u slikarstvu. Bio je to moj razvojni put. Počeo sam s ličkim pejzažima, velebitskim pejzažima i evo me u kamenim cvjetovima. Bio je to logičan put od realnog do apstraktnog. No, relativno brzo sam shvatio da mi pejzaž ne pruža onu slobodu izražavanja koju tražim, zato se sve više okrećem Velebitu, tom prekrasnom hrvatskom gorostasu, koji mi je stalno pred očima. Velebit zrači posebnom snagom što me neodoljivo privlači.

Što su Vam danas ključni motivi?
Fantastične velebitske tulove grede,velebitske degenije, kamenje i stijene novi su motivi kamenih cvjetova koje slikam na posve drugi način – ekspresivno. Trebalo mi je vremena da uđem u Velebit, da upoznam njegovu snagu i ljepotu. Zapravo, sada se igram bojom i formom.Budući mi je boja glavno izražajno sredstvo nije mi se teško igrati.

U proteklom razdoblju realizirali ste ciklus velikih formata.
Slikam uglavnom velike formate, na malim teško se snalazim, skučen mi je prostor, a ruka mi je zarobljena. Zapravo, od samog početka naginjao sam većem formatu. No, sada kad slikam velebitske kamene cvjetove, Tulove grede, kanjone i kamene vrhove veći format je neminovan.

Što je bitno u Vašem pristupu umjetnosti, radu na umjetničkom djelu?
Što je važno u mom pristupu umjetnosti? „Sloboda izražavanja“. Svaka sputanost je kočnica ruci i duši. Važno je u umjetnosti pronaći sebe i način izražavanja. Ako ste se našli vaša umjetnost postaje prepoznatljiva , postaje vaša i ničija druga.

Dugo ste djelavali kao pedagog.
Četrdeset tri godine radio sam u školi. Slikam i pišem svakodnevno. Mogu reći da me je škola poprilično zarobila, naročito na početku puta, ali ne toliko da nisam mogao slikati i pisati (sve se može kad se hoće) dapače, svih tih godina u Gospiću podjednakim žarom učim mlade, slikam i pišem. Radni dan mi je bio ispunjen od jutra do mraka. Našao sam istinsko zadovoljstvo u sva tri područja.
Radio sam u Gimnaziji „Nikola Tesla“, Pedagoškoj akademiji i Visokoj učiteljskoj školi gdje sam u dva mandata vršio dužnost dekana. Uz rad sa mladima i uz mlade postajete i vi mladi. Kako onda ne voljeti mlade.

Stipe Golac 2Stipe Golac 4Koliko je lako i teško biti slikar u Gospiću?
Biti slikar u maloj sredini, nije teško ni lagano, sve zavisi kakav ste čovjek. Važno je voljeti svoj kraj. Osobno ništa mi nije smetalo što živim i radim u Gospiću. Gospić je moj grad, grad moga života. No, nisam se dao populizmu što je velika prepreka za osobni razvoj. To se događa u Gospiću i u Zagrebu, i bilo gdje drugdje.
Naravno, nedostaju mi odlasci na izložbe, češći razgovori o umjetnosti s kolegama umjetnicima. No, zato u malom mjestu imate veći mir, toliko važan u ovome ludom svijetu u kome brzina i senzacija odigravaju glavnu ulogu. Ne zavidim Vam što živite u velikom gradu. Koliko ste vi u prednosti ispred nas, toliko smo mi u prednosti ispred vas. Živio sam u velikom gradu i znam kako vam je. Šalu na stranu tamo gdje ste sretni i zadovoljni tamo vam je bolje.

Poznato je da objavljujete i aforizme.
Uz slikarstvo imam još jedan dodatak za vlastiti užitak, a on je izražen u mojim aforizmima. Pišem aforizme dugi niz godina. Objavio sam trinaest knjiga aforizama uz dvije knjige: Monografija i knjigu pod naslovom „Oblikovanje u papiru“ priručnik za odgajatelje, nastavnike i studente. Knjiga je u Zagrebu rasprodana u dva tjedna. Izdavač je bila „Školska knjiga“.
2001. godine na Festivalu humora i satire u Slavonskom Brodu za aforizme dobio sam prvu nagradu i zlatnu plaketu. I dan danas pišem aforizme, oni me hrane na poseban način. Momentalno pišem novu knjigu pod naslovom „Narodu za dušu“. Evo nekoliko aforizama vezanih za umjetnost: „Da sam Božji slikar, naslikao bih bolju sliku svijeta“, „Zrelo umjetničko djelo ne otpada i ne žuti“, „Ljubav je izražajno sredstvo umjetnika“, „Priroda je umjetničko djelo, stvoreno božanskom ljubavlju“, „Slikaru sviće u atelijeru“, „Stvaralački nemir smiruje“,“Na izvoru ljudskog duha opijanje je dozvoljeno.

to je novo u atelijeru i književnoj radionici?
U atelijeru ništa novo. Slikam nejednakim intenzitetom kao što sam slikao, godine čine svoje. No, imam puno slika, gledam ih svakodnevno, moja su duševna hrana. Izložio sam ih u moju ne zvaničnu galeriju u mojoj kući, pa ako nekada navratite u Gospić, dođite i pogledajte, jako bi me veselilo.

Planovi, izložbe, monografije…?
Pitate me za planove izložbe i monografije. Do sada sam izlagao na sedamdeset i tri samostalne izložbe i na više skupnih izložaba. Monografija mi je izdana 1999. godine. Urednik Đuro Vanđura.
Kako u zadnjih deset godina slikam veće formate na kojima su naslikani moji „Kameni cvjetovi“ želja mi je da ih izložim, no mali prostor mi ne odgovara, a veći prostori mi nisu dostupni, Oprostite, možda ja to umišljam.

Stipe Golac 3