U Hrvatskoj oko 7 posto mladih probalo neku drogu

thyme 167

U Gradskoj upravi potpisan je sporazum o suradnji s ciljem prevencije i borbe protiv zloporabe droga. Projekt je to Grada Zagreba, Nastavnog zavoda i Vladina ureda za zloporabu droga koji su odlučili zajedničkim snagama pristupiti rješavanju problema konzumacije opojnih sredstava među mladima

thyme 167

Jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema u Hrvatskoj je zloporaba droga. Oko 7 posto mladih, školske populacije, probalo je neku od novih psihoaktivnih tvari. Povod je to za potpisivanje sporazuma o prevenciji zloporabe droga. U posljednjih nekoliko godina Vladin Ured za suzbijanje zloporabe droga pokrenuo je niz projekata vezan uz praćenje i uspostavu pokazatelja. Često do predoziranja dolazi upravo zbog nepoznavanja tvari koje se koriste.

Još uvijek je prvo na listi konzumiranje kanabisa. Prvenstveni razlog ulaska u ovakav projekt jesu psihoaktivne tvari i nove sintetičke droge koje jednostavno niti oni koji prodaju niti oni koji konzumiraju ne znaju na koji način će djelovati i ne znaju koje su posljedice. Različiti stimulansi se vraćaju, poput ekstazija. Puno su jači, puno su potentniji, a tabletice su puno manje, naglasio je Željko Petković iz Vladinog Ureda za suzbijanje opojnih droga.

U Hrvatskoj je registrirano oko 7 i pol tisuća osoba koje se liječe od ovisnosti. Nastavni Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” prvi u jugoistočnoj Europi provodit će anonimnu i besplatnu analizu opojnih sredstava. Roditelji će moći dostaviti sumnjive tvari koje pronađu u svojemu domu i provjeriti je li riječ o zabranjenim supstancijama.

Roditelji će moći anonimno dostaviti uzorke u naš Zavod u kojem ćemo napraviti analizu gdje će se, ukoliko nalaz bude pozitivan, roditelji i članovi moći obratiti i doći besplatno i bez uputnice, rekao je ravnatelj spomenutog zavoda Zvonimir Šostar.

U tijeku je formiranje radne skupine koja će na razini Hrvatske donijeti objedinjenu strategiju koja će uključivati alkohol, drogu, duhan te ovisnička ponašanja poput kocke i interneta. Idući korak Vladnog ureda u borbi protiv droge je On- line intervencija, projekt koji je usmjeren na samopomoć. radio-sljeme