Sto godina Medicinskog fakulteta u Zagrebu

povijest mef

Medicinski fakultet u Zagrebu ove godine slavi 100.-tu obljetnicu svog postojanja. Ovaj fakultet je ustanova duge tradicije koja obrazuje gotovo tri četvrtine svih doktora medicine u Hrvatskoj i oko 80% doktora medicinskih znanosti

povijest mef

Zagrebački Medicinski fakultet jedina je ustanova koja omogućava edukaciju svih 48 specijalizacija. A u Hrvatskoj ova institucija ostvaruje oko 23 posto ukupne znanstvene produkcije.

Ono što posebno želimo ove godine je pokazati budućim studentima je to da u obilasku vide različite zavode, laboratorije i da vide kako to izgleda na početku studija. Prve tri godine su najteže, ali naši budući studenti će imati priliku učiti od najboljih i mi želimo da oni ostanu ovdje, rekao je Dekan fakulteta, Marijan Klarica.

Fakultet je vrlo aktivno uključen u rješavanje rastućeg problema nedostatka liječnika u Hrvatskoj. Ove godine na svoju listu fakulteta medicinu je izabralo 1500 učenika.

Prvi izbor je preko 900 kandidata, što je 900 ozbiljnih kandidata za samo 300 mjesta. Dobivamo zaista samo najbolje studente iz cijele države, a i šire. Osim toga primamo i 50 kandidata na studij engleskog programa. Već ih je 15 poslalo svoje prijave. Mislim da su najbolji od najboljih i da jednog dana možemo imati puno povjerenje u njih da ne tražimo vani stručnu pomoć, naglasila je predsjednica povjerenstva za upis u prvi semestar, Jasna Lovrić.

Spomenimo i da će 17. prosinca Medicinski fakultet imati svečanu proslavu svoje obljetnice u dvorani Vatroslava Lisinskog. radio-sljeme

Osnutak Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Prvi zahtjevi za osnivanjem medicinskog studija u Hrvatskoj sežu u 1790. godinu. Nakon osnivanja modernog sveucilišta u Zagrebu (1874) počinje dugotrajna, ustrajna i mukotrpna borba za osnivanje medicinskog fakulteta. U sklopu Sveučilišta tada su već djelovali pravni i bogoslovni fakultet, filozofski se razvijao, a jedino je, iz političkih razloga, opetovano odgađan osnutak medicinskog fakulteta. Cilj je konačno ostvaren tek 1917. godine, uoči neminovnog sloma Austro-Ugarske monarhije.

KRONOLOGIJA DOGAĐAJA BITNIH ZA OSNUTAK MEDICINSKOG FAKULTETA

25. siječnja 1917. na sjednici Hrvatskog sabora narodni zastupnik Milan Rojc iznosi prijedlog za osnivanje medicinskog fakulteta.

13. studenog 1917. Hrvatski sabor donosi odluku o osnivanju medicinskog fakulteta te predlaže Dvorskoj kancelariji u Beču 3 profesora-osnivača sa zadaćom da urede Fakultet, postave dekana i brinu se za popunjavanje katedara. To su bili: dr. Theodor Wickerhauser, dr. Miroslav Čaćković i dr. Dragutin Mašek.

20. prosinca 1917. održana je prva sjednica nastavnika, na kojoj je sastavljen red predavanja i obavljene su sve pripreme za upis u prvi semestar.

12. siječnja 1918. dr. Drago Perović održao je u auli Sveučilišta prvo predavanje pod naslovom: “O smjeru nastavnog i znanstvenog rada u anatomiji”.Time je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu započeo radom (zimski semestar školske godine 1917/1918).

11. svibnja 1918. održana je prva sjednica profesorskog zbora Medicinskog fakulteta, na kojoj je za prvog dekana izabran prof. dr. Miroslav Čačković. Slijedi godina intenzivnog rada na adaptaciji zgrada na Šalati za potrebe bazičnih predmeta te popunjavanje katedara vlastitim profesorima.

1919. godine popunjene su sve katedre I. i II. godišta. U zgradu bivšeg plemićkog konvikta smješta se Anatomski zavod i kasnije Zavod za opću i eksperimentalnu patologiju i farmakologiju. U zgradi bivše gimnazije djeluje Morfološko-biološki, Fiziološki i Medicinsko-kemijski zavod.

1920 – 1922. godine osnovana većina fakultetskih klinika: Interna klinika (1920), Klinika za ženske bolesti i porode (1920), Neuropsihijatrijska klinika (1921), Klinika za bolesti uha, nosa i grla (1921), Klinika za dječje bolesti (1922), Klinika za kožne i spolne bolesti (1922), Klinika za ortopediju (1922), Klinika za bolesti usta, zubi i čeljusti (1922), Zavod za rentgenologiju i radnu terapiju (1922).

1922. godine dovršena je gradnja Patološko-anatomskog instituta. mef.unizg.hr