Vedran Grabovac izlaže u Dubrovniku

Suvremeni hrvatski likovni umjetnici, Josip Škerlj i Vedran Grabovac, početkom travnja predstavili su se se s novom zajedničkom izložbom u dubrovačkom Domu Marina Držića

Razgovaramo sa slikarom Vedranom Grabovcom

Vedran Grabovac 1Gospodine Grabovac, prije nekoliko dana predstavili ste se javnosti, u dubrovačkom Domu Marina Držića, zajedničkom izložbom s kolegom Josipom Škerljom.
Eto, u ovo proljetno vrijeme kad se Grad ubrzano budi i kreće frenetično ljetno doba, Dom Marina Držića u svom kontinuiranom slavljenju Držića, organizirao je i ovu izložbu u kojoj smo moj kolega i prijatelj Josip Škerlj i ja izložili recentne radove i na naš način prisjetili se radova ovoga našeg velikana. Izložba je nazvana „Slatko brjeme od prolitja“. Kustosica ove izložbe je mlada povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković kojoj se i ovim putem Josip i ja zahvaljujemo.

Vi ste izložili šest skulptura u drvu, posvećenihMarinu Držiću, a Škerlj crteže.
osip je izložio osam crteža rađenih u tehnici tuša i tempere na papiru, a ja šest drvenih skulptura Držićevih likova. Ne radim često u kiparskoj formi, ali sam pokušao „oživjeti“ pojedine likove njegovih komedija. Nadam se da sam ovim skulpturama uspio barem dijelom prenijeti njihovu duhovitost i osobnost.

xxxI ovom se prigodom potvrđuje koliko je Držić svevremenski.
Da, Držić je veliki komediograf, živih dijela koja su svevremena i postale su dio naše „izmišljene tradicije“. Teme kojim se Držić bavi u svojim djelima su ljudske osobine koje su naše i danas kao i doba renesanse.

Motiv su zapravo sanjarski Držićevi pogledi na čovjeka. U prvom su planulikovi, simboli i pojmovi.
Josip u svom ciklusu kojeg je nazvao „Reminiscencije“ sanjarski i poetski gledatelja prisjeća na Držićeva djela koja smo svi čitali i gledali na pozornicama Dubrovačkih ljetnih igara. U svojim radovima koristi crtež i tekst da bi oslikao Držićeve likove, simbole i pojmove. Ja kroz skulpture pokušavam ocrtati osobine Držičevih dijela: Stančevu naivnost, Bokčilov hedonizam, Laurinu putenost, Sadijevu pohlepu, škrtost i starost Dunda Maroja.

Koje su prednosti, a koje možebitne mane, ovakvih zajedničkih izložbi?
Za mene je velika čast izlagati s Josipom, kojeg smatram najvećim živućim dubrovačkim slikarom. A i svaka naša zajednička izložba pretvori se u jedan događaj baš za „ljude iz Grada“ s puno zabave i šale. Uživam u zajedničkom druženju i stvaranju, loše strane još ne vidim.

Kako se odvija rad na Vašim drugim ciklusima, krajobrazima?
Upravo sam pri kraju ciklusa kojeg sam nazvao Krajobrazi. Kako to izgleda, posjetitelji Umjetničke galerije Dubrovnik mogli su vidjeti na zajedničkoj izložbi dubrovačkih likovnih umjetnika „Dubrovački likovni trenutak“ gdje su bile izložene tri moje slike većeg formata iz ovog ciklusa, pod nazivom „Treperenja“

Slika3

Planovi, izložbe, monografije.
Planiram obilježiti 50 godina stvaralaštva s ovim ciklusom koji je u mom stvaralaštvu nešto novo. Ciklusom iz relativno realnih pejzaža dijelom prelazim u izmišljene, snolike krajobraze, izvlačim boju koja je najbitnija osobina mog izraza. Izložba će biti krajem rujna ove godine, u amblematskom dubrovačkom prostoru Sponze. Planovi? Ima ih mnogo i nadam se da će biti vremena za sve!

 

Slika4ii