Skip to content

Otvorene dvije putujuće izložbe o mađarskome kralju sv. Ladislavu I.

Dvije putujuće izložbe o životu i spomenu na mađarskoga kralja sv. Ladislava I. otvorene su u Mađarskom institutu u Zagrebu u nazočnosti predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Mađarske Jánosa Ádera, koji se nalazi u službenome posjetu Republici Hrvatskoj

DSC 5707

Nazočnima se obratila državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić istaknuvši kako joj je čast biti na svečanosti otvaranja izložaba priređenih u čast 940. obljetnice stupanja sv. Ladislava I. Arpadovića na ugarsko prijestolje i 825. obljetnice njegova proglašenja svetim. Podsjetila je da je sv. Ladislav ostavio iznimno važan trag u povijesti mađarskoga naroda, te dodala kako je utjecao i na hrvatsku političku, crkvenu i kulturnu povijest, a oko 1094. utemeljio je u Zagrebačku biskupiju, suzaštitnik je grada Zagreba te mu je u zagrebačkoj katedrali posvećen oltar gdje je i njegov kip.

“Izložba svjedoči o dugim povijesnim i kulturnim vezama hrvatskoga i mađarskoga naroda, te o njihovoj pripadnosti civilizacijskom krugu kršćanskoga zapada”, kazala je državna tajnica.

Uz napomenu kako je u višestoljetnoj zajedničkoj povijesti bilo uspona i padova, ocijenila je kako danas dva naroda povezuje bliska suradnja, međusobno razumijevanje, poštovanje i prijateljstvo.

Izložbe je otvorio mađarski državni tajnik za nacionalnu politiku Árpád Potápi koji je kazao kako je očuvanje ostavštine sv. Ladislava zajednički zadatak Mađara i Hrvata što na poseban način ističu izložbe na kojima su prikazane freske o životnome putu viteza-kralja koje su stigle u Zagreb, koji ponosno čuva njegovu baštinu i relikvije. predsjednica.hr

See also  Malgorzata Chomicz: Leteće grafike