Slikar vlado Tuđa, autor značajnog i obimnog opusa, napose akrila na kartonu i platnu i niza skulptura ovih je dana u ozbiljnim pripremama za skorašnje samostalne izložbe u Parizu i Trstu

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Vlado Tuđa 1Gospodine Tuđa, najprije izlažete u Parizu, a zatim i u Trstu. Izlagati samostalno u Parizu značajan je korak u životu svakog umjetnika.
Izlažem u Parizu od 19.4.2017.g. do 29.4.2017. i to u Gradskoj palači. U Parizu izlažem na poziv galerista. Izložba se trebala dogoditi prošle no zbog moje bolesti prebačena je za ovu godinu i umetnuta u izlagački program, stoga je ponešto skraćena. Za ovu parišku izložbu odabrao sam svijetli i tamni pravac koji se očituje na mojim slikama. Izlažem po dvadeset slika iz svakog ciklusa, dakle četrdeset. Riječ o slikama koje nisu do sada izlagane a i ja sam poznat po tome da nikada iste slike ne izlažem iznova. Za svaku izložbu radim nove slike. To mogu napraviti jer puno radim.

Govorimo o dva svijeta.
Riječ je o uljima na platnu i uljima na kartonu, na većim i velikim formatima. Izložiti ću teme iz moje „crne“faze i „radosne“slike. Kada sam bio bolestan slikao sam radosne slike, nakon bolesti i izliječenja slikam tamne, tužne slike. To sam jednostavno morao izbaciti iz sebe, to je bilo duboko skriveno u meni.

Koja je boja ili boje dominantna u tamnom ciklusu a koja u svijetlom?
U radosnom ciklusu, to je crna, žuta i crvena, a u tužnom tamnom, plava, crvena.

U novim se ciklusuima i motivika promijenila. Lica su tek stilizirana.
Da, to je najprije svjetlost na ljudskom licu.

Vlado Tuđa 2

Osjećate li strah prije izložbe u Parizu?
Ne, svakako ne. Pariz je još uvijek svjetski centar ali nije više ono što je nekoć bio i značio.

U četvrtom mjesecu ove godine izlažete u Trstu u uglednoj galeriji La Vetrina.
Da, u Trstu izlažem od 27.4.2017. do 13.5.2017.g. u galeriji La Vetrina. U Trstu ću izložiti presjek mojih proteklih pet godina i to akrile na kartonu i platnu, ukupno trideset slika, srednjeg formata.

Što je novo u atelijeru?
Sav sam u „crnoj“fazi. Volio bih napraviti više izložbi s tim ciklusom, slike na tragu radosti.

Radite na sve većim formatima.
Da, pripremam se i za formate 3 x 2 metra i 4 m x 2 m, čak 5 x 4 metra. To su stvarno velike slike, one mi najprije dopuštaju potpunu slobodu geste, nisam limitiran formatom. Na tim velikim formatima mislim dalje razrađivati motive koje trenutno radim, ljudske duše, patnja, bol, tuga.

Leave a Reply