Skip to content

Političke bitke oko Agrokora

Najavljena je još jedna kaznena prijava – ona Mire Bulja, i to protiv guvernera Borisa Vujčića, HNB-a i HANFA-e. Jer su oni, smatra, jedni od većih krivaca za situaciju s Agrokorom

forests 231

Ovim zakonom je Vlada otvorila Pandorinu kutiju i poslala snažnu poruku hrvatskoj javnosti – ‘tko nije jamio, sada ima priliku’, poručuje predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Zbog toga, osim istražnog povjerenstva, SDP osniva i krizni stožer za pomoć malim dobavljačima i radnicima. Čuli su to i u HDZ-u. Ovdje se radi o jednom infantilnom, šarlatanskom potezu koji je na tragu svih poteza koji je novi predsjednik SDP-a vukao otkad je došao na čelo SDP-a. U ovome trenutku bitna je stabilnost, kaže Gordan Jandroković.

Napominje da Vlada koja je sada na čelu nema nikakvu odgovornost za ovo što se događa s Agrokorom i da je preuzela “jako vruć krumpir”. Samo želi pomoći i očuvanju radnih mjesta i dobavljačima koji su u ovom trenutku najugroženiji. Najvažniji je sad dogovor koji će uslijediti u idućim danima. I predsjednik Sabora je pozvao stranke da djelujemo zajedno u interesu Hrvatske. Nažalost, jedan dio političke oporbe, dio ljudi ne razumije koliko je ova situacija ozbiljna te zanemarujući interese poduzeća i radnika pokušava prikupljati jeftine političke bodove. To je krivi pristup, štetan za Hrvatsku i nikome neće donijeti dobro, naglašava i poziva sve da se uozbilje.

A ozbiljnost i stabilnost, ako se pita SDP, ne nudi Zdravko Marić na mjestu ministra financija. Pokreću njegov opoziv. Ministar financija koji u ovom osjetljivom trenutku za Hrvatsku ne može obavljati posao ministra financija, a državne financije su ugrožene kroz slučaj Agrokor ne može biti ministar financija, poručuju SDP-ovci. Daju mu rok od tjedan dana da sam odstupi. No bez potpore Mosta, od opoziva – ništa. A u Mostu mišljenja se razlikuju.

Za Miru Bulja ministra financija nemamo, jer smatra da gospodin Marić kao ministar financija u ovome trenutku bi trebao odrađivati najbitnije poslove, a on ne može odrađivati jer je bio visoko pozicioniran direktno u Agrokoru.

S čime se ne bi složio politički tajnik Mosta. Nikola Grmoja podsjeća da su u Saboru Mariću dali povjerenje. Ipak – osnivanje istražnog povjerenstva podupiru. Ako ta istraga, istražno povjerenstvo koje ćemo mi podržati pokaže da ministar Marić također ima odgovornost, on tvrdi da nije sudjelovao u ničemu što se tiče financijskih izvješća, onda ćemo i mi propitati svoju odluku ima li on ili nema naše povjerenje.

Iz HDZ-a poručuju da su takve izjave, pogotovo one zastupnika Bulja, dio predizborne kampanje. Kao član vladajuće koalicije trebao bi više razmišljati o interesima građana. Mislim da je za sve nas u ovome trenutku puno važnije – biti odgovoran, očuvati stabilnost nego prikupljati jeftine političke bodove, poručuje Jandroković.

Unatoč tomu, najavljena je još jedna kaznena prijava – ona Mire Bulja, i to protiv guvernera Borisa Vujčića, HNB-a i HANFA-e. Jer su oni, smatra, jedni od većih krivaca za situaciju s Agrokorom. HRT