Getsemanska ura – korizmeni koncert Komornog zbora Ivan Filipović

kzif 1

Komorni zbor “Ivan Filipović” u subotu, 8. travnja 2017. s početkom u 20 sati održat će svečani korizmeni koncert u Crkvi sv. Petra (Petrova ul. 93)

kzif 1

Glavninu ovog opsežnog programa čine a cappella skladbe koje prate liturgiju i obrede Velikoga tjedna, s posebnim naglaskom na Veliki četvrtak i Veliki petak (Ubi caritas, Popule meus i dr.). Pored toga zanimljivost je i poveznica između skladbi iz starijih povijesnih razdoblja (renesansa, barok), kao i onih iz 19. stoljeća te konačno skladbi suvremenih skladatelja, jer sve one, svaka na svoj način, donoseći raznolikost zvuka i boja, prenose na pomalo meditativan način dubinu i samorazumljivost pobožnosti iz koje je ta glazba potekla…

Na programu će biti izvedena djela sljedećih skladatelja: T. L. de Victoriae, A. Lottija, P. I. Čajkovskoga, A. Grečaninova, K. Nysteda, P. Mealora, J. Ćalete i dr.

Ulaz je slobodan.

Komorni zbor “Ivan Filipović” visoko je cijenjeni hrvatski zbor. Osnovan 1998. godine u Zagrebu, broji 30-ak članova okupljenih oko jednog cilja – posvećenost savršenstvu, što je njegov zaštitni znak.

Zbor izvodi različitu zborsku literaturu od renesanse do suvremene glazbe. Do sada je ostvario nekoliko velikih oratorijskih djela, samostalno ili u suradnji s orkestrima (J. S. Bach, A. Bruckner, D. Buxtehude, A. Campra, M.-A. Charpentier, J. Haydn, G. F. Händel, W. A. Mozart, A. Vivaldi i dr.). Sudjelujući na natjecanjima u Hrvatskoj i širom svijeta (Mađarska, Italija, Njemačka, Kina, Turska i dr.) osvojio je 2 Grand Prixa i brojna zlatna odličja.

Njegova kvaliteta prepoznata je i izvan Hrvatske – tako je ostvario niz uspješnih turneja: Izrael, Tajvan, Njemačka, Francuska, Bugarska, a u lipnju 2015. godine Zbor je nastupio u Generalnoj Skupštini UN-a u New Yorku u povodu obilježavanja 70. obljetnice osnivanja Ujedinjenih naroda.

Za svoj predani rad nagrađen je prestižnom strukovnom nagradom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika “Diploma Milka Trnina” za 2008. godinu.

Osnivač, umjetnički ravnatelj i dirigent Zbora je Goran Jerković.
www.kzif.hr