Predsjednica posjetila Galway, europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Galway, grad na zapadu Irske, koji je zajedno s Rijekom ponio titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine

DSC 0028

“Galway i Rijeka bit će Europske prijestolnice kulture 2020. godine, ali vjerujem da će se suradnja između dva grada, ali i dvije države nastaviti i dalje, u godinama i desetljećima koje dolaze”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović prilikom susreta s gradonačelnikom Noelom Larkinom.

Dvije luke od kojih jedna na Atlantiku a druga na Jadranu, vežu brojne sličnosti i posebnosti, istaknula je. “Galway je središte kulturnog života Irske, s brojnim festivalima i drugim kulturnim događanjima i turističko je odredište. S druge strane, Rijeka je luka raznolikosti, stoljetni kozmopolitski grad koji svoju snagu crpi i iz bogate tradicije prožimanja mediteranske i srednjoeuropske kulture”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je europski projekt u kojem sudjeluju dva grada “savršena prilika za preobrazbu Galwaya i Rijeke i njihovu dodatnu promidžbu”. “Kultura, uz ekonomske potencijale koje posjedujemo, povezuju ne samo dva grada već i okolne zajednice”, dodala je Predsjednica. Osim suradnje dva grada na europskom kulturnom projektu, predsjednica Grabar-Kitarović zagovara i trajnu suradnju dvaju sveučilišta.

Gradonačelnik Larkin, koji je posjetio Hrvatsku, uključujući i Rijeku, kazao je kako se raduje suradnji na “uzbudljivom i ambicioznim programu za 2020. godinu”. “Bio sam iznenađen zajedničkim crtama dvaju gradova – povremeno kišni i vjetroviti, ali gradovi čiji stanovnici posjeduju dinamiku i ambiciju da rade na budućnosti i preobraze je pomoću kulture koja je u samoj srži te transformacije”, kazao je gradonačelnik Larkin.

Nakon posjeta gradskim vlastima i sjedištu projekta Galway 2020. godine, predsjednica Grabar-Kitarović je posjetila Nacionalno sveučilište, drugo po starosti u Irskoj na kojem je predavao i sadašnji irski predsjednik Michael Higgins, na kojem je razgovarala s profesorima i studentima. Sveučilište broji 17.000 studenata od kojih svaki peti dolazi iz ostalih krajeva Irske ili inozemstva. “Galway je time dobio jednu dimenziju koju želim da dobije i Rijeka, da privlači mlade ljude umjesto da odlaze. Imamo puno potencijala koje jednostavno moramo ostvariti i Galway i Irska su primjer na kojem se može učiti”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. predsjednica.hr