Skip to content

Faroski kantaduri nastupili na “Danima kršćanske kulture” u Splitu

IMG 6241

Impresivnom glasovnom izvedbom, koju je pratio i scenski osmišljen nastup Faroski kantaduri su splitsku publiku uveli u trenutke drame križnoga puta

U sklopu glazbenog programa manifestacije “Dani kršćanske kulture” u crkvi Gospe od zdravlja u Splitu 4. travnja održan je koncert Faroskih kantadura na kojem su nastupili izvođači iz Starog Grada koji njeguju napjeve koji su kroz povijest svjedočili odanost hrvatskog naroda Bogu i Katoličkoj Crkvi.
Faroski kantaduri su ansambl koji je brojnim nastupima širom Hrvatske i svijeta promicao hvarsku i hrvatsku kultursku baštinu, ali oni su i više od pjevačkog ansambla. Dio su iznimno vrjedne hvarske živuće tradicije koja kroz procesiju „Za Križem“ već pet stoljeća, svake godine u Velikom tjednu, nastoji obnoviti pokidane veze između grješnog čovjeka i Boga. Impresivnom glasovnom izvedbom, koju je pratio i scenski osmišljen nastup Faroski kantaduri su splitsku publiku poveli u neka prošla razdoblja u kojima je ova tradicija nastala i sačuvana do današnjega dana, a snažnim dojmom uveli su u trenutke drame križnoga puta.
Privilegija služenja svete mise na narodnom, staroslavenskom jeziku, koju su Hrvati imali u odnosu na brojne europske narode, iznjedrila je vrlo vrjednu glazbenu baštinu, a upravo Faroski kantaduri neumorno djeluju na njezinom očuvanju i promicanju.

Najava vijesti
U Kinoteci Zlatna vrata u Splitu u četvrtak 6. travnja u 18 sati bit će prikazan igrani film “Brod” redatelja Julia Quintane, u kojem glavne uloge tumače Lucas Quintana, Martin Sheen i Jacqueline Duprey. Deset godina nakon što je tsunami uništio osnovnu školu prepunu djece u malom gradiću jedan mladić počne graditi zagonetnu konstrukciju od ostataka škole, a njegovi napori ožive mjesto koje je na putu oporavka od užasne tragedije koja još određuje njihovu zajednicu. Istoga dana u crkvi Gospe od zdravlja s početkom u 20 sati bit će izvedena kazališna predstava “Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika” u izvedbi Hvarskog pučkog kazališta, a riječ je o stilizaciji tradicionalnog martirija sv. Lovre koju je dramaturški adaptirao i redateljski potpisao Marin Carić, te već 48 godina izvode članovi Hvarskoga pučkog kazališta. Ujedno, to je jedna od dviju najdugovječnijih hrvatskih kazališnih predstava i zasigurno jedna od najnagrađivanijih amaterskih predstava s više od 250 izvedbi diljem svijeta. U Dubrovniku će u dvorani Ivana Pavla II. (Sv. Klara) u 19 sati biti održano predavanje iz niza tribina “Promicanje zdravoga i životu okrenuta društva” a prof. dr. sc. p. Mijo Nikić, SJ progovorit će na temu “Psihološko-duhovna pomoć žrtvama poslijepobačajnoga sindroma”. U Kinu Visia u 20 sati bit će održana projekcija filma “Šutnja” Martina Scorsesea. Oscarom nagrađeni redatelj i scenarist Martin Scorsese u filmu donosi priču o progonu kršćana u Japanu početkom 17. stoljeća i dvojici portugalskih svećenika koji riskiraju živote dolaskom u tu zemlju. Film je adaptacija istoimenog romana poznatoga japanskog katoličkog književnika Shusaku Endoa, jednog od najutjecajnih pisaca 20. stoljeća. Istoga dana, u Gradskoj knjižnici u Šibeniku u 18 sati bit će predstavljanje knjige dr. sc. Dina Milinovića “Nova post vetera coepit: ikonografija prve kršćanske umjetnosti”, a knjigu će uz autora predstaviti i recenzent dr. sc. Joško Belamarić te urednica Anita Šikić. Ova knjiga nastoji pokazati da okolnosti nastanka kršćanske slike niti izdaleka nisu tako jednostavne kako bi se moglo činiti onima koji njezin početak vide u krugu izolirane i progonjene manjine i u proturječju s tradicionalnim repertoarom antičke umjetnosti. U katedrali sv. Jakova u Šibeniku u 18,30 sati bit će održana Kvaranta ore: “Smiluj mi se Bože” u šibenskom napjevu, blagoslov s Presvetim, misa s prigodnom propovijedi te pjevano povečerje koje će predvoditi don Darko Poljak, župnik župe sv. Jakova u Marini. U Biskupskoj dvorani u Šibeniku u 20 sati bit će održan susret s autoricom Nevenkom Nekić u sklopu kojeg će biti predstavljanja knjiga “Hrvatske heroine” te prikazan dokumentarni film “Kraljica Jelena”.