Revolucionarni bečki model zbrinjavanja kišnice

Inovacija iz Beča izaziva oduševljenje: kontaminirana voda odlazi u kanalizaciju, a čista ostaje u lokalnom ciklusu kruženja vode u prirodi. Projekt je osvojio Bečku inženjersku nagradu i bit će testiran tijekom ljeta

Novi bečki model zbrinjavanja kišnice Bohmann

Kišnica je tema brojnih projekata u Beču jer i bečki kanalizacijski sustav ima problem preopterećenja uslijed obilnih kiša. „Zamislite slikovito kako izgleda tok kišnice“, objašnjava Bernhard Engleder iz bečkog magistrata, „imate ulicu s kolnikom i kanalizacijske šahtove, a uz nju zeleni pojas i slivnik“

Voda dospijeva u šahtove uz rubove ulice odakle putem kanalizacije teče dalje. Upravo tu dolazi do inovacije. Do sada nije bilo moguće regulirati koliko vode odlazi u kanalizaciju. „Na cijev koja vodi u kanalizaciju postavit ćemo prigušnu zaklopku. Riječ je zapravo o limu s tri centimetra velikim otvorom kroz koji otječe voda s ulice“. Na taj će način u kanalizaciju prolaziti puno manje vode. „Zimi ima manje kišnice i tada voda bez problema može proći kroz suženi otvor. Tijekom ljeta kada su veliki pljuskovi češći voda neće moći u potpunosti proći kroz mali postavljeni otvor. Samo će prvi veliki vodeni val sa svom prljavštinom završiti u kanalizaciji. Čišća voda koja se nakon toga skuplja vraćat će se iz šahta. Tada u igru ulazi korito koje je smješteno nešto ispod nivoa ulice. Jedan 30 cm debeo sloj zemlje zadržavat će prljavštinu koja je još u vodi. Kišnica će potom svoj put nastaviti kroz korito i čista dospjeti u podzemne vode. Jedan će dio vode na tom putu i ispariti. U svakom slučaju voda će tako ostati u prirodnom toku.

Na taj se način ostvaruje nekoliko ciljeva. Para koja nastaje hladi okolinu, što smanjuje pregrijavanje gradskog područja, kanalizacija je rasterećena, sistem osigurava efikasnu zaštitu od poplava, a biljke natrag dobivaju čistu vodu.

Ova će inovacija tijekom ljeta biti testirana u novoizgrađenog bečkoj četvrti Aspernu u ulici Edith-Piaf. Pokaže li se projekt uspješnim bit će primijenjen i na druge dijelove Beča.