Skip to content

Vodimo računa o konstitutivnosti i ravnopravnosti hrvatskoga naroda u BiH

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković započeo je dvodnevni posjet Mostaru sastankom s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem

IMG 7050 1

Sastao se i s predstavnicima Hrvatskoga narodnog sabora te s hrvatskim županijskim premijerima u Federaciji BiH.

Po završetku sastanka, predsjednik Vlade kazao je da mu je zadovoljstvo biti u Mostaru te, u ime Hrvatske kao zemlje partnera, sudjelovati na otvaranju 20. izdanja Mostarskoga sajma. „Uvjeren sam da će ovaj Sajam pridonijeti daljnjem jačanju gospodarske suradnje i trgovinskoj razmjeni te ulaganju hrvatskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu“, rekao je.

Istaknuo je očekivanje da se tijekom njegova posjeta vode razgovori o europskom putu Bosne i Hercegovine, što je tema za koju se Hrvatska intenzivno i snažno zalaže. „To je tema koju redovito otvaram na Europskom vijeću s kolegama šefovima država i vlada Europske unije. Želimo ubrzati i pomoći taj put. Smatramo da Unija mora biti prisutna“, kazao je predsjednik Vlade. Dodao je da Hrvatska cijeni Bosnu i Hercegovinu i njezin je prijatelj i saveznik.

,,Hrvatska vodi računa o konstitutivnosti i ravnopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i ostvarivanju njegovih prava”, poručio je Plenković.

Kazao je da će se večeras neformalno susresti i sa srpskim premijerom Vučićem, kao i s kolegama iz drugih zemalja koji borave u Mostaru. „Razgovarat ćemo o bilateralnoj suradnji, regionalnoj stabilnosti i europskome putu“, naveo je Plenković.

Predsjednik Vlade ponovio je da je jutros u Zagrebu održao sastanak s najvećim dobavljačima Agrokora i predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, koji predstavljaju male dobavljače. Kazao je kako je Vlada pripremila Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za republiku Hrvatsku, kojim planira osigurati svojevrsni plan B za zaštitu gospodarskog i financijskog sustava Hrvatske i pomoći proces restrukturiranja na način da se postigne dogovor između vjerovnika, s jedne strane, i dobavljača s druge strane te, naravno, radnika Agrokora.

Premijer Plenković potom se sastao s predstavnicima Hrvatskoga narodnog sabora te s hrvatskim županijskim premijerima u Federaciji BiH.

Prije dolaska u Mostar, predsjednik Vlade boravio je u Splitu, gdje je odgovarajući na pitanje o zahtjevu oporbe za osnivanjem istražnog povjerenstva zbog Agrokora, istaknuo da se radi o „prikupljanju jeftinih populističkih poena“. Dodao je kako oporba „kontinuirano vapi za dijalogom, a prvo za čime posežu su interpelacije, izglasavanje nepovjerenja, ustavne tužbe i povjerenstva.

,,Neka se dečki koncentriraju i odluče – jesu li za dijalog ili za politikantstvo i kritizerstvo. Moj dijalog s njima je pristojan, normalan, konstruktivan, a sve što od njih dobijem ide ka jednoj politici jeftinih populističkih poena,” zaključio je predsjednik Vlade.

Na novinarski upit kako komentira navode ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića da će se gradnja Pelješkog mosta financirati iz državnog proračuna neovisno o sredstvima iz fondova EU-a, premijer Plenković je odgovorio kako je u vezi Pelješkog mosta odluka donesena prije nekoliko tjedana. Očekuje da se 85 posto sredstava financira iz fondova EU-a, a 15 posto da bude doprinos države. Naglasio je kako je Pelješki most u samoj srži ravnomjernog regionalnog razvoja i bolje prometne povezanosti te da će ova Vlada osigurati financiranje od strane Europske unije. vlada.gov.hr