Skip to content

Susret Predsjednice s iseljenim Hrvatima

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović susrela se u Dublinu s predstavnicima hrvatske zajednice kojima je poručila kako je iseljeništvo vrlo važno za zemlju, ali i da Hrvatska mora stvoriti uvjete za njihov povratak kako bi novostečenim iskustvima obogatili svoju domovinu

DSC 7737 1

“Iseljeništvo diljem svijeta je vrlo važno za zemlju, ali moramo stvoriti uvjete da se oni, koji su svojim radom obogatili države u koje su iselili, vrate i novostečenim iskustvima obogate svoju domovinu”, poručila je predsjednica koja se nalazi u državnom posjetu Irskoj.

“Vi ste Hrvatsku zamijenili zelenom Irskom u potrazi za boljim životom i za sredinama koje se otvaraju i razvijaju. Iseljeništvo je naša briga i naše bogatstvo”, nastavila je Predsjednica uz poruku da Hrvatska mora znati zaustaviti taj suvremeni egzodus.

Irska je dobar primjer kako izgrađivati odnos s dijasporom i kako i u dijaspori živjeti domovinu, ali i kako privući ljude na povratak, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Jednoj od najmlađih hrvatskih iseljeničkih zajednica kazala je kako joj je drago čuti o uspjehu naših ljudi, ali da iseljenički valovi uvijek ostavljaju “gorak okus” jer “više niste u Hrvatskoj”. “Zemlju griju ljudi, bez njih se ne može graditi budućnost”, dodala je predsjednica Grabar-Kitarović, posebice izrazivši zabrinutost zbog iseljavanje iz Slavonije i s otoka. predsjednica.hr