Skip to content

Petra Lidia Ševeljević: Earth Guardians

U galeriji MMC POU-a “Ante Babić” u Umagu, u četvrtak 6. travnja, u 19 sati otvara se izložba suvremene hrvatske umjetnice PETRE LIDIE ŠEVELJEVIĆ pod nazivom “Earth Guardians”. Bit će izložen njezin najnoviji ciklus (slike – akril na platnu) iz velike teme o superjunacima koju, u skladu sa svojim znanim izričajem, razvija i problematizira posljednjih godina

Seveljevic Kapitan SlonKustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja će izložbu i otvoriti

Earth Guardians

Petra Lidia Ševeljević posljednjih godina inspiraciju za svoje slikarstvo nalazi u svijetu Marvelovih superjunaka, popularnih stripovskih likova američke izdavačke kuće Marvel (Captain America, Thor, Iron-Man, Hulk, Wolverine, X-Man i mnogi drugi). Posebno je fascinirana filmskim verzijama ovih poznatih superheroja, koji se u efektnim filmskim adaptacijama njihovih dogodovština, punih akcije, bore za dobro i za pravednost, stalno spašavajući svijet od zla i uništenja. Oslanjajući se na ikoniku koju je uz ovaj temat izgradio svijet stripa i svijet filma (a posredno i novih medija i globalne vizualne kulture), autorica se ovdje izražava popartističkim stilskim idiomom, s posebnim osjećajem za klasične vrijednosti slikarskog metiera. Pritom u svom slikarstvu razvija sasvim osobnu varijantu heroja i superjunaka, semantički uslojavajući cijelu priču i tako joj proširujući hermeneutički okvir.

Tko su to stripovski superjunaci? Fenomen modernog superjunaka stvorio je medij stripa i on se odatle ubrzo proširio u medij filma, ali i video-igara. »Superjunak je herojski karakter s nesebičnom, prosocijalnom misijom, sa super moćima, natprosječnim sposobnostima, visoko razvijenim fizičkim, mentalnim i mističnim vještinama i naprednom tehnologijom. On ima kodno ime, odjeven je u kostim sa svojom amblematskom ikonom, nosi masku i ima dvostruki identitet: superjunački i svakodnevni…“( prema Peteru Cooganu, HASELM, 2007.). Američki superjunaci licencirano su vlasništvo dviju najvećih američkih strip-kompanija, DC Comics i Marvel; i svojevrsne su ikone modernog doba. Ali začudo, trag o izvoru njihove inspiracije vodi duboko u povijest – do starih mitova o junaštvu i junacima u svjetskim mitologijama i narodnim pričama; od Gilgameša, Thora, Herkula i Ahileja, do Robin Hooda, Zoroa – i mnogih drugih . Suvremeni superjunaci popularne kulture tako se direktno nadovezuju na tisućljetne mitove i legende. Pa što je onda to što nas, sve do naših dana , kod njih toliko fascinira i intrigira? Aktualnost problematike. Njihovo herojstvo u borbi s neprijateljem; njihov osjećaj za pravdu i njihovo poštenje. Jer oni su apsolutna moralna vertikala. Ali pored svoje superherojske i nadljudske strane imaju i svoju ljudsku stranu. Danju se bore s problemima svakodnevnog života, dok noću postaju superheroji koji brane i čuvaju druge ljude, čovječanstvo. planet Zemlju .

Mnogi umjetnici danas u svome stvaralaštvu koriste motiv stripovskih superjunaka kako bi kroz njih kritički progovorili o općedruštvenim situacijama. Kako bi ukazali na pukotine vrijednosnog sustava; na stanje životnog okoliša; na odnos čovjeka prema živom svijetu i prirodi te prema planetu Zemlji u cjelini. Pritom detektiraju problematiku na način vizualnih umjetnika i komuniciraju je suvremenim likovnim medijima i sredstvima. Petra Lidia Ševeljević u svom se slikarstvu koristi motivima Marvel superjunaka kako bi na svoj autorski način interpretirala temu herojstva i kako bi, kako sama ističe, ukazala na našu stalnu i najvažniju zadaću koju imamo na ovom našem jedinom planetu – Zemlji, a to je briga za čovjeka, za druge, za prirodu, za životinje, za okoliš i ekologiju. Ali i briga za svemir i naš Sunčev sistem. Ne čudi zato da je u svome slikarstva tu brigu povjerila „Kapitanu Slonu“, zoomorfnoj inačici njoj najdražeg Marvelovog junaka, Captain Americe. Slonu kojemu je na simpatičan i duhovit način prenijela sve identifikacijske oznake originalnog lika, ali i sve njegove herojske karakteristike. Dodijelivši mu misiju da kao glavni u galaktičkoj skupini Earth Guardians spašava i čuva svijet.

Kao zaljubljenik u prirodu i ljubitelj životinja, Petra već dugi niz godina dodjeljuje flori i fauni u svome slikarstvu jedno od važnih mjesta. Njezine karakteristične pinije, kao i omiljene divlje životinje – zebre, žirafe i slonove, već nalazimo u nekoliko ranijih ciklusa, primjerice u ciklusima A Zoo, Park 2011 i Zebre. „Kapitan Slon“ (umjesto Captain Americe) sad je glavni junak njezinih slika u Earh Guardians, sa svim atributima superjunaka kojeg utjelovljuje, ali i sveukupnom simbolikom životinjskog lika slona. Slona koji predočava karakternost, postojanost, inteligenciju i vjernost. Ali i nepromjenjivost i snagu (slon je „životinja-koja-nosi-svijet“ i na njegovim leđima počiva svemir, pa je on time i kozmička životinja, čije su četiri noge, četiri snažna stupa koja drže tijelo-kuglu: Zemlju, posredno i svemir). U ovom potonjem, svemirskom kontekstu, uz „Kapitana Slona“ zato se pojavljuje i mandala, koja je simbol svemira i u njemu skladnih mjera i odnosa te simbol uravnoteženja božanskoga (nadljudskoga) i ljudskoga. A upravo tu ljudsku stranu autorica želi istaknuti u radovima ciklusa Earth Guardians i potaknuti nas da budemo superjunaci i bez supermoći. Jer mi to možemo – ako smo na strani dobra; Aktivira ona zato promatrača da otkrije ljudsku crtu u njezinih superjunaka; s druge strane, da u svakodnevici života svatko prepozna superjunaka u samome sebi. O tome ona sama kaže: “Svaki čovjek je heroj i to svaki dan. Ne moramo biti Thor, Captain America ili Slon da bismo bili heroji. Ali možemo! Svaki nam dan nudi 24 sata za neko novo herojstvo, ma kako malo bilo (…). Milijarda je galaksija, svemir nema granica, pa tako ih ni ja ne postavljam gledatelju dok promatra slike, a ni sebi dok slikam svoje interpretacije heroja“.

Višnja Slavica Gabout

Petra Lidia Ševeljević rođena je 1976. u Zagrebu. Diplomirala je 2000. g. slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Igora Rončevića. Od 2007. do 2010. pohađala je poslijediplomski doktorski studij slikarstva na ALU Zagreb (mentor prof.Igor Rončević). Boravila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Budimpešti kao stipendist CEPUS-a (1999.g.), a 2010.g. bila je na dvomjesečnoj rezidenciji u Cité International des Arts u Parizu. Izlagala je do sad na 18 samostalnih i mnogim grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a (od 2001.g.) i HZSU-a (od 2003.g.). Živi i radi u Zagrebu.

Seveljevic Superhero Mandala