Skip to content

Iza kulisa snimanja spota ”My friend” Jacquesa Houdeka

Katja Restović režira spot Jacquesa Houdeka za pjesmu ”My friend” Zavirite iza kulisa snimanja

Jacques Houdek slika sa snimanja

Svi s nestrpljenjem očekuju kako će izgledati spot hrvatskog predstavnika Jacquesa Houdeka na pjesmi Eurovizije. U Zagrebu je prošli tjedan snimljen spot pjesme ”My friend” čije se prvo prikazivanje očekuje uskoro.

Službeni videospot režira poznata redateljica Katja Restović koja iza sebe ima veliko iskustvo i izuzetne glazbene suradnje sa velikim brojem hrvatskih glazbenika i bendova te zadnjih godina surađuje i sa američkim tržištem. „ U posljednje vrijeme zaista biram spotove koje želim raditi jer čovjek može biti kreativan jedino ako ga se nešto dojmi, a vremena imam zaista jako malo, jer me dokumentarna i igrana forma, te pisanje potpuno zaokuplja. Kada bi dan imao 48 sati i kada bi postojala tableta za 8 sati sna – ja bi bila presretna“ kaže Restović.

Kako je trenutno je u tijeku montaža videa za pjesmu Katja nam je ispričala kako je bilo na setu. ” Snimanje je bilo izvrsno, fizički vrlo zahtjevno, ali izuzetno kreativno. Sa Jaucquesom sam više puta odlično surađivala . Radila sam spotove za njegove pjesme: Miris žene, Kao kiše kap, Otkad nemam te i za pjesmu Zid. Kako se ovdje radi o službenom spotu za Euro song našeg predstavnika, nije mi prvo iskustvo jer režirala sam već videospot i Doris Dragović još 1999. godine za pjesmu Marija Magdalena sa kojom je u Izraelu osvojila prestižno 4 mjesto.’Snimali smo u Zagrebu, a Jacques je okupio izuzetnu ekipu oko sebe i osim izvrsnog seta imali smo istu takvu pripremu, što posebno mogu zahvaliti njegovom manageru Mihovilu Beku – koji je stalno bio uz mene i cijelu moju ekipu. Moj prijatelj i dugogodišnji suradnik Josip Pino i njegova video produkcija „ Rose Art“ potpisuje fotografiju spota i post produkciju, a moja nezamjenjiva asistentica Ana Sever snimke BTH ( behind the scenas) i službene fotografije sa snimanja. Čovjek koji se je brinuo i bio „zadužen“ da nas sve učini veselima i sretnijima, te u svakom trenutku bude pri ruci – bio je Boris Kosmač, koji je bio uz mene na setu.”

Restovic statisti 002

Svi sudionici (statisti i glumci) na snimanju bili su autentični karakteri priče koju su složili Jacques, Mihovil i Katja Restović. ”Snimali smo u Gradu Zagrebu na nekoliko gradskih lokacija, u studiju te van Zagreba, u prirodnom okolišu. Upoznala sam i puno novih ljudi, vrlo talentiranih i dragih. Uvijek me to nanovo iznenadi i oduševi, jer to je ono što naviše cijenim. Zbog toga puno puta mogu „preskočiti“ neke situacije i nastaviti dalje”, nastavlja Restović uz osmjeh.

„ Jacques i ja dijelimo sličan umjetnički senzibilitet te s užitkom radim na ovom projektu”, ističe Katja. „ Houdeka volim već puno godina, neovisno o njegovom izuzetnom vokalu. Volim njegovu iskrenost i spontanost, britak um i elokventnost. Volim njegov šarm i toplinu. Cijenim njegov odabir karijere i stav kojim zastupa kvalitetu glazbe. Želim mu veliki uspjeh u Ukrajini i vjerujem da je ovo njegovo putovanje sasvim sigurno „s razlogom“, bez obzira na plasman. Ova pjesma je stigla u određenom periodu mog osobnog života, isto tako s nekim razlogom. Ili je pak ja doživljavam kao „ znakom“ za sebe. Dati ću sve od sebe da video spot i pjesma zajedno budu izvrsna cjelina koju ćemo prenijeti gledateljima. Pokušati ću prenijeti toplinu i emociju poruke koja slavi život kao čudo. Često zaboravimo da se situacije i događaji, odluke i postupci ne mogu ponavljati. Često zaboravimo „ živjeti“ bez obzira na okolnosti u kojima jesmo. Brzina života i tehnologija, uvjeti u kojima živimo potpuno nas mijenjaju. Nadam se da će ovaj spot podsjetiti mnoge koliko je život čudesan, u stvari – i koliko vremena gubimo na beznačajne stvari. ”

Na pitanje koji su skori planovi Restović odgovora: U mom životu nema puno vremena za odmor. U tijeku je priprema za snimanje jedne političke kampanje već sljedećeg tjedna, nakon toga video spot za jednu tradicionalnu talijansko istarsku skladbu iz 1870. godine te niz komercijalnih projekata do juna. Nakon ljeta, gdje ću se posvetiti svom privatnom životu, pripremam se za nastavak koji ću najesen započeti sa dužim boravkom u Rotterdamu te nakon toga New Orleansu.”, priča Restović.

U Americi će dovršiti dokumentarni film koji je započela početkom prošle godine, a i u finalnim je pregovorima s producentima za njezin cjelovečernji igrani film „ Vrata iskupljenja“ koji priprema posljednje 4 godine uz kolege Maxa Hozića, Zorana Trubića te Azeglia Picca.

Gledatelji Hrvatske televizije i slušatelji Hrvatskoga radija nastup Jacquesa Houdeka na velikoj eurovizijskoj pozornici moći će pratiti u drugoj polufinalnoj večeri koja će se održati 11. svibnja, a u slučaju ulaska u završnicu natjecanja i dva dana nakon toga, 13. svibnja. Očekuje se da će ovogodišnji spektakl u kijevskoj areni pratiti 11.000 gledatelja te više od 200 milijuna televizijskih gledatelja.

IMG 3666

Restovic Ruzic 003

Restovic set

Restovic set 005