Skip to content

U Splitu svečano započeli “Dani kršćanske kulture”

Otvoren 1. salon suvremene sakralne likovnosti

42031Split – U palači Milesi u Splitu u subotu 1. travnja svečano su otvoreni 13. “Dani kršćanske kulture”, a manifestaciju je otvorio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je na otvaranju istaknuo: “Svima nam je potrebno višestruko obraćenje u duhu kršćanske kulture: prije svega moralno obraćenje, razlikovanje dobra i zla; religiozno obraćenje, od mržnje prema ljubavi; intelektualno, napuštanje laži i traženje istine. U bogatstvu različitih ponuda koje su nam organizatori ovogodišnje manifestacije darovali, pruža nam se mogućnost da uđemo u tu dinamiku obraćenja i da se još jasnije opredijelimo za kulturu života. Dakako, ulazak nam je slobodan – besplatan, ali nadam se ne i uzaludan. Stoga, između našega ulaska na razne ponuđene susrete i obnovljenog izlaska, neka se u svima nama dogodi svojevrsni prijelaz – sretna Pasha”. 

Ravnatelj manifestacije dr. Miro Radalj istaknuo je kako je pred publikom bogat program koji uključuje mnoštvo zanimljivih sadržaja, a u kojem se kao novost programa ističe Salon suvremene sakralne likovnosti koji se prvi put odvija u sklopu manifestacije. Organiziranje bogatog programa manifestacije u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku ne bi bilo moguće na ovaj način bez podrške institucija koje su se uključile u suorganiziranje i dale svoju potporu programu koji ove godine broji sedamdeset događaja u tri grada, te je ravnatelj Radalj i ovom prigodom zahvalio svima koji su to omogućili. 

Među onima koji su podržali manifestaciju je i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, čija je poruka pročitana na početku. Pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu dr. Radoslav Bužančić, izaslanik ministrice kulture dr. Nine Obuljen Koržinek, istaknuo je kako mu je osobito zadovoljstvo što se manifestacija razvija baš tu „u blizini salonitanskog bazena koji je izniknuo kršćansku kulturu na čijem se izvoru i danas nadahnjujemo”. Riječi podrške uputio je i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, upućujući na važnost te manifestacije u današnje vrijeme. Otvaranju je nazočio i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je, ističući potporu manifestaciji, rekao kako HAZU u svojim temeljima ima očuvanje znanosti i kulture. Dodao je, također, kako organiziranje bogatog programa manifestacije “Dani kršćanske kulture”, u vremenu naizgled prevladavajuće kulture senzacionalizma i lakih sadržaja, ohrabruje i upućuje na postojanje žive kulture koja je na izgradnju sviju. 

Po otvaranju manifestacije uslijedilo je otvaranje Salona suvremene sakralne likovnosti. Kako je istaknuto na otvaranju, u sklopu postojećeg dugogodišnjeg kulturnog projekta “Dani kršćanske kulture” iskazala se potreba za snažnijom, sadržajnijom i obuhvatnijom prezentacijom likovnog stvaralaštva i njegovih autora koji se u svom radu već godinama referiraju na pojam kršćanske sakralnosti. Kako bi osigurali upravo taj prostor susretišta sakralnih likovnih ideja i njihovih pojavnih oblika s idejom svetoga, prvi put u sklopu manifestacije “Dani kršćanske kulture” organiziran je natječajni izložbeni Salon suvremene sakralne likovnosti, s dvogodišnjim izlagačkim ritmom, a koji je u prvoj godini održavanja okupio 70 djela koji su rad pedesetak autora iz Hrvatske i inozemstva. 

U sklopu Salona suvremene sakralne likovnosti dodjeljuje se Velika nagrada Salona, a ove godine prema izboru Umjetničkog vijeća Salona u sastavu dr. Branka Matulića, akademske kiparice Dijane Ive Sesartić i akademskog slikara Stjepana Ivaniševića odabrana su dva laureata: akademski kipar Kruno Bošnjak s radom “Mesija” i akademski slikar Vladimir Meglić sa slikom “Abrahamovi posjetitelji”. U obrazloženju Umjetničkog vijeća koje je za dodjelu nagrade Megliću pročitala Sesartić stoji: “Slika pod nazivom ‘Abrahamovi posjetitelji’ snažan je i impresivan prizor koji u svojoj likovnosti sažima cijelu starozavjetnu priču u kojoj Abraham postaje dio Božjeg plana prepuštajući se Božjoj milosti. Vladimir Meglić odabirom teme i vlastitim likovnim rukopisom artificira svoj savez s Bogom kao vječnim nadahnućem i širi ga dalje. Na taj način slika postaje saveznik svima nama vezujući nas uz vječne biblijske teme kao polazište za razmišljanje i razgovor s trojstvenim Bogom”. Obrazloženje dodjele nagrade akademskom kiparu Kruni Bošnjaku pročitao je Ivanišević, a u njemu među ostalim stoji: “Skulptura Mesija… nastala na inspiraciji i sama pokreće spiralu nadahnuća i asocijacija o pomazaniku Božjemu. Uznosita desna ruka gordo drži nevidljivu partituru iz koje se forte fortissimo ori:…i čast!, i slava!, i moć!, u vijeke vjekova amen!, a lijeva nas ruka istovremeno prizemljuje, usporava, smiruje i piano pianissimo nam šapće glasom koji je nemoguće ne čuti kako nema ni časti, ni slave, a ponajmanje moći bez muke, bez nesebičnog davanja za druge, bez ljubavi. Kompozicija skulpture uskladila je prikaz dostojanstva veličanstvenog Mesije sa smirenošću i blagošću njegove ustrajne i nesebične nakane da nas u ljubavi privede sebi”. 

Po uručenju Velike nagrade Salona izložbu je otvorio kustos izložbe dr. Branko Matulić koji je istaknuo kako svaki od sedamdeset izloženih radova predstavlja zdenac na koji su se naslonili umjetnici koji su ih stvarali, ali to su zdenci na koje se treba nasloniti i publika. Upravo o tome govori i uvodni tekst kataloga izložbe koji potpisuje dr. Matulić: “Stoga smo pozvani više nego ikada otvoriti se svjetlu, iznijeti na vidjelo naše radove, otvoriti se svijetu. Kad slijedimo taj poziv i naputak onda umjetnici preko svojih djela postaju svjetlost svijeta i sol zemlje. Salon suvremene sakralne likovnosti ima za cilj upravo to, djelovati u suvremenom svijetu i ponuditi mu vizualnu umjetnost koja proizlazi iz globalne kršćanske, općekatoličke, slijedom toga europske i hrvatske religijske kulturne tradicije. Ali ne hermetički, samodostatno zatvoreno u vlastitom udivljenju, već propitujući i odgovarajući na izazove suvremenog društva koje nužno imaju refleksiju i na likovno stvaralaštvo”. 

Svečano otvaranje manifestacije u glazbenom smislu upotpunio je sastav Chorus Cantores, a program je vodila Nevena Domazet. 

Ovogodišnji program održava se od 1. do 11. travnja u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, kao i pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava, a u zajedničkom kreiranju programa sudjelovalo je i šesnaest institucija koje su svoj doprinos dale u su-organiziranju pojedinih programskih točaka koje uključuju tisuću sudionika programa. 

Raznovrstan program “Dana kršćanske kulture” do 11. travnja uključuje niz zanimljivih i vrijednih događanja upućujući na bogatstvo kulture kršćanskoga nadahnuća, a dostupan je na: www.danikrscanskekulture.info 

Ulaz na sve sadržaje programa je slobodan za posjetitelje.  ika