Skip to content

Obnova kuća poslije velikih poplava u Gunji preplaćena

Ima li netko tko sumnja u poštenje političara?

gunja

Mještani su uvjereni da obnova nije stajala koliko je prikazano, a to je potvrdilo i sudsko vještačenje koje je naručila Općina Gunja. Načelnik općine Hrvoje Lucić predstavio je nalaz sudskog vještaka o procjeni obnovljenih kuća na području.

Hrvoje Lucić u vrijeme poplave u Posavini bio je SDP-ov načelnik Gunje, a sada je u stranci Milana Bandića. Angažirao je i platio sudskog vještaka da procijeni vrijednost obnove i izgradnje kuća na području Gunje. Podaci vještačenja pokazuju da troškovi iznose 6940 kuna, a ne gotovo 13 tisuća kuna, odnosno 1700 eura po četvornome metru. “Iz ovoga proizilazi očiti nerazmjer između nalaza procijenjene vrijednosti kvadrata obnovljenih obiteljskih kuća na području općine Gunja od strane stalnog sudskog vještaka i tadašnjeg Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na čelu sa bivšom ministricom gospođom Ankom Mrak-Taritaš”, poručio je Lucić.

Lucić tvrdi da nije imao nikakvih informacija o preplaćivanju obnove i izgradnje te da je bio isključen iz cijele priče. “Pogriješio sam što to nisam tražio pismeno nego sam sve tražio usmeno jer sam tada bio član SDP-a i normalno nisam razmišljao”, kaže Lucić. Vještačenje je moglo biti provedeno i mnogo prije, stoga se postavlja pitanje radi li se o predizbornoj kampanji ili o stvarnoj zabrinutosti za novac poreznih obveznika te dobrobiti mještana županjske Posavine.

Bivša ministrica odbacuje sve optužbe i smatra da je to dio predizborne kampanje. “Znate, predizborno je doba, netko za tri ili pet glasova u izborima će učiniti svašta. Gospodin Lucić je bio taj koji je bio izuzetno zadovoljan, koji je u medijima govorio da je Gunja neusporedivo ljepša nego što je bila”, poručila je Anka Mrak-Taritaš.

Mještani županjske Posavine – koji su sami odlučili obnoviti svoje domove – od države su dobili od 40 do 70 tisuća kuna – ovisno o razini oštećenja. Onima koji su se pak odlučili da im država obnovi kuće radovi su procijenjeni na nekoliko stotina tisuća kuna. Velik broj mještana nezadovoljan je i osjeća se prevarenim.
“Prevareni smo totala. 40 tisuća smo dobili u startu i radi sam i još damo svojih 100 tisuća kuna. Žalost šta se dešavalo u Gunji, a svi viču Gunja se obnovila, nije se 50% obnovila”, kaže Dominko Milišić. Marija Polančec nije dobila nijednu kunu za obnovu svoje kuće. Iako je to njezina jedina nekretnina, tada još nije živjela u njoj, stoga je dobila odbijenicu.