Skip to content

Obilježena 26. obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića

Žrtva prvoga poginulog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića i svih hrvatskih branitelja obvezuju na omogućavanje dostojanstvenog života svim građanima Hrvatske, poručili su visoki državni dužnosnici na obilježavanju 26. obljetnice akcije “Plitvice” tijekom koje je, na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, poginuo mladi Josip Jović

DSC 4171

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je ime Josipa Jovića postalo simbolom hrabrosti hrvatskih branitelja, a akcija na Plitvicama povijesni događaj čije obilježavanje svake godine okuplja i podsjeća na hrabrost i odlučnost ljudi koji su u prvim danima rata, iako malobrojniji i slabije naoružani, bili spremni žrtvovati život za ideal slobode i neovisnosti.

“Oni su časno izvršili svoju dužnost i predali nam u ruke ključeve budućnosti. Budućnost je sada u našim rukama. Uvjerena sam da ćemo odlučnom politikom u zaštiti državnih i nacionalnih interesa znati odgovoriti na sve izazove koji su pred nama i uspješno ostvarivati ciljeve koji će svim našim građanima omogućiti dostojanstven život”, poručila je.

Predsjednica Republike istaknula je kako je akcija na Plitvicama pokazala da su ključni čimbenici nacionalnih i državnih uspjeha zajedništvo, samopouzdanje, odlučnost, moralna snaga i jasni politički ciljevi.

“Danas, kada stojimo pred novim izazovima, zajedništvo u nalaženju rješenja za ključne probleme društvenog i državnog razvoja od najveće je važnosti”, dodala je te navela da pritom u prvom redu misli na nastavak gospodarske politike koja će poboljšati uvjete za investicije i zapošljavanje, osobito mladih, i za rast plaća.

Gospodarski razvoj i rast nužan su oslonac za demografski oporavak i o tome izravno ovisi budućnost našeg gospodarstva, mirovinskog i zdravstvenog sustava, socijalne stabilnosti te sustav obrane i nacionalne sigurnosti, istaknula je naglasivši kako “u tom segmentu ne smije biti nikakvog opuštanja”.

“Svoj sigurnosni okvir i dalje vidimo u NATO-u. No, isto tako želim naglasiti kako obrambeno partnerstvo ne može nadomjestiti odgovornost koju sami moramo ponijeti u razvoju vlastitih obrambenih sposobnosti. Stoga kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga svesrdno podupirem planove Vlade i Ministarstva obrane za obnovu i razvoj naših obrambenih sposobnosti”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Ispod spomen-obilježja prvome poginulom redarstveniku Josipu Joviću položen je zajednički vijenac predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade. Cvijeće su položila i svijeće zapalila i brojna druga izaslanstva, a molitvu je molio vojni ordinarij Jure Bogdan. predsjednica.hr