Izložba Mirana Blažeka u Gradskoj galeriji Labin

002

Samostalna izložba
RATIO
Autor: Miran Blažek

Otvorenje u petak, 07. travnja 2017. godine, u 19 sati.
O izložbi će govoriti Igor Loinjak, povjesničar umjetnosti.

Miran Blažek rođen je u Osijeku 1983., diplomirao je 2006. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku za slikarstvo. 2012. završava poslijediplomski studij na Akademiji za likovnu umjetnost i oblikovanje u Ljubljani. Iste godine Institut za suvremenu umjetnost u Zagrebu u suradnji sa YVAA (Young Visual Artist Awards) dodijelio mu je nagradu Radoslav Putar za najboljeg mladog umjetnika do 35 godina. 2013. rezidencijalno boravi u SAD-u, na International Studio and Curatorial Program (ISCP) u New Yorku, a 2016. u Kristiansandu u Norveškoj u sklopu rezidencijalnog programa za umjetnike CREART. Izlaže od 2005., a samostalno od 2007. godine. Njegovi su radovi bili dio izložbi kao što su: Projektraum Donau, Landhaus, Poelten, Austria, T THTaward@MSU, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Tu smo 3 (We are here 3) Muzej suvremene umjetnosti Istre, Pula; Nagrada Radoslav Putar, Finalisti, u galeriji Galženica, Velika Gorica; Osijek-Pečuh/Eszek-Pecs, galerija Nador, Pečuh; Meeting point biennale, Arad; The Essl Art Award, Gliptoteka, Zagreb i FONA, galerija Kortil Rijeka. Njegove samostalne izložbe uključuju: Monokromija ≠ Monotonija, Gradska galerija Koprivnica, Inside Story, galerija Academia Moderna, Zagreb; Incubare, POPUP Projekt, Osijek; Monokrom, galerija Waldinger, Osijek i galerija Vladimir Nazor, Zagreb; Vrtlog, galerija CEKAO, Zagreb, te Vrtlog i izgubljene slike u galeriji Kazamat, Osijek. Član je HDLU-a Osijek, a trenutno radi kao asistent na odsjeku za likovnu umjetnost Umjetničke akademije u Osijeku.

“Ciklus „Ratio“ Mirana Blažeka proistekao je iz umjetnikovih iskustava oblikovanih kroz „Inside Story“ (2013.) te dio izložbe „Monokromija/tonija“ održane u Galeriji Koprivnica 2015. godine. Već „Inside Story“ Blažeka odmiče od ranijih slikarskih iskustava kada je platna vlastitim rukama natapao crnom uljenom bojom trljajući je u svaki segment površine platna djelomično uključujući i rubove. „Inside Story“ uključuje više od umjetnikove akcije čineći au(k)tora ograničenjem, ali i ispunjenjem samoga rada budući da je Blažek u zidove čitave galerije utrljao ugljen do visine do koje je sezala njegova ispružena ruka te naknadno odlijevajući od ugljene prašine smanjeni model galerijskoga prostora. Tada je još uvijek isključivo „on“ bio mjera svoga rada.

Na tom tragu razvija se ciklus „Ratio“ koji je prvi puta u ovome obliku predstavljen upravo na ovoj izložbi. Ciklus se sastoji od radova kružnoga/eliptičnoga oblika nastalih utrljavanjem ugljena na zidove galerije. Središte je svakoga oblika ujedno i geometrijsko središte zida na koji se rad aplicira. „Ulaskom“ u središte zida Blažek rukom iscrtava kružnicu direktno upisujući proporcije svoga tijela. Njegove kružnice nastoje zauzeti geometrijska središta svih raspoloživih zidova pa bez obzira koliko površina određenog zida to dozvoljavala, krug se upisuje.”
(Igor Loinjak …iz predgovora katalogu izložbe)
Postav izložbe trajati će od 3. do 7. travnja, za to vrijeme umjetnik će raditi na site-specific projektu, a galerija će biti otvorena za posjetitelje koji žele vidjeti proces nastajanja izložbe.

Izložbu u Gradskoj galeriji Labin posjetite do 29. travnja 2017. godine.