Skip to content

Tomislav Šilipetar: Brada Art

Galerija Razvid, Pučko otvoreno učilište Zaprešić
Otvorenje izložbe Tomislava Šilipetra BRADA ARTje u petak 07. travnja, u 19 sati Izložba ostaje otvorena do 03. svibnja

17554

Predgovor BRADA ART

Ono što nas zatiče je to da slike pred nama nije nasumično odabralo umjetnikovo unutarnje oko. Unutarnje, jer od vanjskog u što se uključuje i veliko područje svega i svačega, ove slike zaobilaze. Slike su sekvence duhovnog filma. Biografije od razdoblja dječaštva do danas. Oslobađajući se unutarnjeg sadržaja, otklanjajući zavodljivost različitih namaza boje kojih se rado sjećamo ostaje nam crtež jasnog ruba, nepodkupljivost riječi i realizma slova. Deklarativnost ovih slika srodna je onoj koja nas poziva s aktivnih grafita . Onih s ljudskim likom koji je tu da nam ukaže na nešto turobno i nepopravljivo, konstantnu tugu. Šilipetar ima pak crteže/slike izrazito svjetle, gotovo da su slike vedrine ali njihova unutarnja os uronjena je u kadrove duhovnog filma tmastog i nepokretnog. Zbog čega? Jer drukčije nije moglo biti.

Igor Rončević

osvrt na ciklus

Akademski slikar Tomislav Šilipetar, istaknuti je predstavnik nadolazeće generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika s nekoliko zapaženih izložbi, nagrađivan i već sada se može reći s prepoznatljivim, specifičnim artističkim rukopisom, intrigantnog, angažiranog opusa u kojem dominira atmosfera kolora jer je boja faktor koji sve determinira u scenama koja nas ponekad navode na pomisao kako autor u svojem slikarstvu najprije istražuje aspekte stripa i ilustracije, odnosno svijet želi prikazati kao strip epizodu. Od prvoga trenutka kada sam se susreo s novim opusom akademskog slikara Tomislava Šilipetra, pomišljao bih na atmosferu kolora, na dojam koji njegov svijet vješto i svrhovito ostavlja na gledatelje u razotkrivanju nerazotkrivog.Neprijeporna je iznimna angažiranost Tomislava Šilipetra, najprije kao umjetnika ali i kao čovjeka i baš takva sretno sklopljena dvojnost koja jest jedno daje nepobitni rezultat, ostvarenu seriju slika slične motivike, u različitim formatima i medijima.Ipak, moram priznati kako me u opusu Tomislava Šilipetra ponajprije veseli radosni , impulzivni koloristički ton, rasprskavajuća vedrina duha.
Miroslav Pelikan

Tomislav Šilipetar rođen je u Zagrebu. Upisuje ALU, Zagreb, smjer slikarstvo 2008 godine. Diplomirao je u klasi Igora Rončevića 2014. godine. Prije upisa na akademiju 2002. godine ilustrirao je knjigu Mire Gavrana; „Svašta u mojoj glavi“. Za vrijeme studija aktivno se bavi i multimedijalnom umjetnošću, pa tako i 2010. godine dobiva nagradu za animirani film ‘zauvijek prijatelji’ na RAF Zagreb i ulazi u selekciju za Tabor film festival. 2013. godine dobiva Rektorovu nagradu za darovite studente. Prvi puta samostalno izlaže u galeriji Karas 2014. godine pod nazivom ‘Suprotne mentalne slike’. Također je izlagao kao žirirani član grupnih izložbi u galeriji Inkubator i galeriji Trenutak 39. pod nazivima ‘Start up’ i ‘Čarolija stvaranja’ Sudjeluje u radionici galerije Inkubator gdje se aktivno bavi pitanjem same socijalno angažirane umjetnosti i prava manjina. 2015. ima drugu samostalnu izložbu u Galeriji događanja (KNAP), kao žirirani, odabrani umjetnik. Početkom 2015. godine postaje član HDLU-a.

Izložbe

2002- ILUSTRATOR KNJIGE MIRE GAVRANA ‘SVAŠTA U MOJOJ GLAVI’
2008- ILUSTRATOR DJEČJEG ČASOPISA- ‘PRVI IZBOR’ MOZAIK KNJIGA
2010- DOBITNIK NAGRADE RAF ZAGREB ZA ANIMIRANI FILM ‘ZAUVIJEK PRIJATELJI’
2010- U SELEKCIJI NAJBOLJIH FILMOVA TABOR FILM FESTIVALA SA ANIMIRANIM FILMOM ‘ZAUVIJEK PRIJATELJI’
2011- SAMOSTALNA NEŽIRIRANA IZLOŽBA U KANADSKOJ AMBASADI
2013- REKTOROVA NAGRADA ZA DAROVITE STUDENTE
2014- SAMOSTALNA žirirana IZLOŽBA- GALERIJA KARAS (SUPROTNE MENTALNE SLIKE)
2014- IZLOŽBA DIPLOMSKIH RADOVA- ALU, ZAGREB.
2014- GRUPNA IZLOŽBA- GALERIJA INKUBATOR (START UP)
2015- GRUPNA IZLOŽBA- GALERIJA TRENUTAK 39- ČAROLIJA STVARANJA
2015- SAMOSTALNA žirirana IZLOŽBA- GALERIJA DOGA ANJA- ‘ONKRAJ Đ MENTALNE SLIKE’
2014- SAMOSTALNA žirirana IZLOŽBA- GALERIJA KARAS ‘PREDAJA’ Grafike i crteži
2015- experimetalni film”BE ME”- /’fu:bar/ glitch art izložba- Siva galerija
2015- Žirirana grupna izložba članova HDLU-a.- Galerija doma HDLU.
2015- Žirirana grupna izložba. ‘ARTUM’- Umaški salon – Muzej Umag
2015- Žirirana grupna izložba- Izložba ilustracija i stripa ‘CRTOMAT’ Muzej grada Virovitice
2016- Mala samostalmna izložba- knjižnica Dubec ‘predaja’ Grafike u prostoru
2016.- SAMOSTALNA žirirana IZLOŽBA- GALERIJA’UDRUGA UMJETNOST OSMJEHA’ ‘Presjek ciklusa’