Skip to content

Zdravlje hrvatskih građana jedno je od temeljnih pitanja nacionalne sigurnosti

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja 20. obljetnice Medicinskog fakulteta u Splitu na kojoj je istaknula kako je zdravlje hrvatskih građana jedno od temeljnih pitanja nacionalne sigurnosti i kao takvo ključno za naše društvo

DSC 3718

Dodala je kako čuvanje hrvatskog zdravstva u prevenciji i rješavanju zdravstvenih pitanja nikada nije bilo važnije. “Svi koji su uključeni u Hrvatski zdravstveni sustav i svi s političkim utjecajem trebaju nastaviti provedbu očuvanja zdravlja kao odgovorne zadaće”, istaknula je Predsjednica.

“Svima nam je u cilju nastojati pružati najbolje moguće obrazovanje za naše studentice i studente medicine, a posebno moramo ustrajati u stvaranju boljih radnih uvjeta za sve zdravstvene djelatnike u Hrvatskoj”, poručila je, dodajući kako su zadovoljni liječnici i medicinsko osoblje važni za uspješno funkcioniranje cjelokupnoga zdravstvenog sustava.

Istaknula je kako je u 20-godišnjoj povijesti Medicinski fakultet u Splitu ostvario uspješnu suradnju s ostalim medicinskim fakultetima u Hrvatskoj, osobito sa zagrebačkim, a istodobno je razvio i suradnju s fakultetima i zdravstvenim ustanovama u inozemstvu. Dodala je kako je osnutkom Medicinskog fakulteta u Splitu prije 20 godina učinjen korak k decentralizaciji hrvatske sveučilišne nastave.

Prilikom boravka u Splitu, predsjednica Grabar-Kitarović održala je sastanak s predstavnicima Rektorata i dekanima Sveučilišta u Splitu koji su je upoznali s projektima Sveučilišta.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji Predsjednici je predstavljen javno zdravstveni projekt „Poveži se bojom, približi se slikom“ koji kroz različite aktivnosti i suradnje povezuje učenike iz redovitog školskog sustava i njihove vršnjake s poteškoćama u razvoju.predsjednica.hr