Skip to content

Susret u atelijeru – akademski slikar Davorin Radić

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar i profesor na zagrebačkoj Školi za primijenjenu umjetnost i Dizajn, Davorin Radić (rođen je 1957. u Hrvatskoj Kostajnici, diplomirao je na zagrebačkoj ALU u klasi prof. Jordana, izlagao na brojnim samostalnim izložbama u domovini i svijetu) i dalje je vrlo aktivan, predaje, slika i nakon uspješne retrospektivne izložbe prije godinu dana u Modernoj galeriji

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Fotografija0473D.Radić ulje platno 70 x 60 AKTŠto je novo u atelijeru?
Novost je to, da je moj atelijer koji sam dobio od grada Zagreba, praktično neupotrebljiv, vlaga je u potpunosti zagospodarila cijelim prostorom, morao sam sve stvari, od slika, skulptura, pribora preseliti na nekoliko adresa.I ako krenem sam u sanaciju atelijera, ja imam ugovor, godina za godinu, pšto ako mi ne produže. Vjerujem da bi se u Zagrebu mogao pronaći za mene neki zamjenski radni prostor a ovo neka se uređuje. Taj atelijer nije prevečlik ali je bio dobar. Znate, sada sam u godinama kada bi trebao dati ono najbolje, ne mogu jer nemam gdje slikati.

Gdje uopće slikate?
Slikam doma, u jednoj maloj sobici, akvarele, crteže, male formate. Sve narudžbe, obaveze ostavljam za ljeto kada ću raditi u velikom atelijeru u Kostajnici.

Kakav je danas Vaš dojam o retrospektivi u Modernoj galeriji prije godinu dana?
Da, zadovoljan sam s izložbom, no, moram reći, prostor mi je bio premali, želio sam izložiti dvostruko više, naime nije izloženo ništa od radova na papiru, crteža, akvarela. Odabir je učinila gđa Reberski uz moju suglasnost, no možda bih danas izložio potpuno druge stvari.

Radić 1

Kada čovjeku prirede takvu izložbu, znači li to da je završio sa slikanjem?
Dobro je vidjeti na jednom mjestu određeni odabir iz autorovog opusa i dobiti cjeloviti dojam, to je dobro i za umjetnika i za javnost. Zatim morate odmak kada sagledavate vlastiti opus. Iz najnovijeg ciklusa izloženo je bilo na toj izložbi svega nekoliko slika a ja ih imam stotinjak.

Riječ je o ovom apstraktnom ciklusu?
Ja ga ne bih nazvao apstraktnim. On se jednostavno razvio, pojavio iz tih mojih imaginarnih pejzaža s objektima. Za moj pojam to je jako figurativno.

Kolorit je i dalje vrlo snažan.
Nikada o tome nisam posebno razmišljao, on se jednostavno događa, tu je i takav je.

Planovi?
Imam nekoliko izložbi u planu, u domovini i jednu vani s kolegom Petračom.

Radić 2