Skip to content

Premijera Telemannove opere Pimpinone u Kazalištu Mala scena

 

F. Sever V. Mekovec

Operna uspješnica “Pimpinone” Georga Phillipa Telemanna, u četvrtak 30. ožujka u 19 sati bit će premijerno izvedena u Kazalištu Mala scena, pod glazbenim vodstvom Ivana Pernickog i u režiji Frane Marije Vranković

Sukladno zabilježenim repertoarima hrvatskih kazališta, „Pimpinone“ je u Hrvatskoj postavljen samo jedanput i to davne 1979. godine. S obzirom da je riječ o Telemannovoj uspješnici koja je u Hrvatskoj izvedena tek četiri puta, čini se iznimno prigodnom za obilježavanje 250. godišnjice smrti baroknoga skladatelja.

U ovoj produkciji dipolomirat će tri mlade sopranistice, Manda Sviben, Maja Mužar i Valentina Mekovec, a uz njih pjevaju dva mlada basa, Filip Sever i Josip Roša.

Svečana premijera komične komorne opere „Pimpinone“ Georga Philippa Telemanna, pod glazbenim vodstvom Ivana Pernickog i u režiji Frane Marije Vranković, održat će se u četvrtak, 30. ožujka u 19 sati, u Maloj sceni u Zagrebu. Sukladno zabilježenim repertoarima hrvatskih kazališta, „Pimpinone“ dosad je postavljen samo jedanput u Kneževom dvoru u Dubrovniku, kao komična opera u dva čina i premijerno izvedena 8. kolovoza 1979. godine, s još tri reprize. S obzirom da je riječ o Telemannovoj uspješnici koja je u Hrvatskoj postavljena samo jednom, čini se iznimno prigodnom za obilježavanje 250. godišnjice smrti baroknoga skladatelja Georga Phillipa Telemanna.
Barokni komični trodijelni intermezzo „Pimpinone“ idealan je za promoviranje operne umjetnosti među mlađom, odnosno srednjoškolskom populacijom jer pred publiku donosi dinamičnu glazbu, komični ljubavni zaplet s dva pjevača (sopran i bas) uz klavirsku pratnju. „Pimpinone“ jajpoznatije Telemannovo scensko djelo, a nastalo je kao kratki predah između činova Händlove opere serie „Tamerlano“. Libreto je napisao Johann Philipp Praetorius poštujući hamburšku konvenciju izvođenja arija i dueta na talijanskom jeziku, s recitativima prilagođenima njemačkoj publici, tako da su pisani hamburgškim lokalnim idiomom.

U ovoj inscenaciji, usamljeni “kompjuteraš” i zaljubljenik u Star Trek, Pimpinone zaposli lijepu, lijenu i vrcskastu čistačicu Vespettu, koju je pronašao preko telemarketinga. Gledajući njegov Facebook profil Vespetta otkrije da je Pimpinone bogat. Kako bi se dokopala njegovog bogatstva nastoji ga zavesti i navesti ga da ju oženi. Nakon što ju opčinjeni Pimpinone zaprosi Vespetta nastoji upravljati njegovim životom. Komičnu operu Georga Philippa Telemanna „Pimpinone“ režira Frana Marija Vranković, a za glazbeno vodstvo i klavirsku pratnju zaslužan je pijanist Ivan Pernicki. Ulogu Vespette utjelovljuju Valentina Mekovec, Maja Mužar i Manda Sviben, a naslovnu ulogu Pimpinonea Filip Sever i Josip Roša. Scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Anamarija Filipović-Srhoj, korepetitorica je Ivana Jelača, producentice Tena Bosek i Mia Tomić te asistentica producentica Jelena Vignjević. Predstava je nastala u suradnji Kazališta Mala scena i udruge Sve ostalo je glazba iz Dubrovnika.

G. Ph. Telemann: Pimpinone
Glazbeno vodstvo: Ivan Pernicki
Režija: Frana Marija Vranković
30.03. u 19 sati: Vespetta (sopran) Manda Sviben i Pimpinone (bas) Filip Sever
04.04. u 20 sati: Vespetta (sopran) Maja Mužar i Pimpinone (bas) Josip Roša
05.04. u 19 sati: Vespetta (sopran) Manda Sviben i Pimpinone (bas) Josip Roša