Skip to content

Obiteljska gospodarstva – temelj hrvatske poljoprivrede

BOJ ZA ŽIVO SELO
Branko Salaj, Miroslav Kovač, Udruga OPG Hrvatske ŽIVOT

OBITELJSKA GOSPODARSTVA – TEMELJ HRVATSKE POLJOPRIVREDE

Boj za Zivo zelo MalaDokumenti, promišljanja i kontroverze izneseni u ovoj zbirci mogu se razmatrati na dva načina: kao obećavajući fenomen ili kao zabrinjavajuće svjedočanstvo

Zbirka sažima naime uspjeh zabrinutih pojedinaca, a zatim sve više i ozbiljnih udruga, da državnim vlastima, struci i najširoj javnosti predoče svoja strahovanja i predlože rješenja za stanje u poljoprivredi, segmentu gospodarstva koga dobro poznaju. Na žalost, veliki interes i reagiranja medija i javnosti uopće na tragediju koju proživljava hrvatsko selo još se nisu preslikali u stvarne političke pomake osim u očito neobvezujućim izbornim programima, a i struka je ostala uglavnom pasivan promatrač i kroničar zbivanja.

Poljoprivrede svih razvijenih europskih zemalja temelje se na radu seoskih obiteljskih gospodarstava (OPG). I u visokoindustrijaliziranim društvima ta se gospodarstva koriste kao resurs primjeren uvjetima prostorne vezanosti i organske međuovisnosti s prirodnom okolinom, što je specifičnost poljoprivrede u odnosu na primjerice prerađivačku industriju. Zahvaljujući suvremenoj tehnologiji, i udružujući zajedničke snage kad je to isplativo, obiteljska gospodarstva uspjevaju poboljšavati svoju visoku proizvodnost i ne samo prehraniti svoj narod nego često i višak hrane izvoziti u sve gladniji svijet.

Knjiga je nastala u suradnji s Udrugom OPGH Život. Cilj Udruge OPGH Život je da obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima vrati prirodnu ključnu ulogu u proizvodnji hrane i očuvanju višefunkcionalog ruralnog prostora. Udruga se zalaže da to bude polazište poljoprivredne politike, od formuliranja zakona i propisa te definiranja tržišnih okvira, preko raznih mjera potpore seoskom poduzetništvu do aktivne pomoći i savjeta u slobodnom udruživanju obiteljskih gospodarstava kao razvojnog i tržišnog čimbenika.

Svrha je Udruge obnova hrvatskog sela koja će se temeljiti na obiteljskom gospodarstvu kao ključnoj kategoriji gospodarskog rasta, ali i kao jamcu brige za očuvanje okoliša, razvoj ruralne infrastrukture, prostornu sigurnost te očuvanje tradicijskog identiteta ljudi i krajolika na našim prostorima.

Knjiga je podijeljena u dva dijela: Prvi koji odražava razvitak programskih zalaganja u vremenskom slijedu i drugi u kome su dijelovi dokumentacije sabrani i kronološki poredani unutar tema koje su dominirale u javnim nastupima: Zemljište, financije, potpore, mladi, domaća hrana, mliječni paket, međunarodni doticaji i programski materijali.

Kratki sadržaj:

Uvod
Opći dio:
2008. – 2012.
2013.
2014.
2015.
2016. – 2017.
Teme:
Poljoprivredno zemljište
Financije
Potpore
Mladi
Domaća hrana
Mliječni paket
Međunarodni doticaji
Programi

ISBN: 978-953-246-330-9
Izdavač: Mate d.o.o.
Opće informacije: Meki uvez, 656 str, 21,5 cm x 25,5 cm

POŠALJITE UPIT ZA OVAJ PROIZVOD