Skip to content

Hrvatska Predsjednica i češki Predsjednik istaknuli potrebu jačanja gospodarske suradnje

Na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravi predsjednik Češke Republike Miloš Zeman. Službeni posjet predsjednika Češke Republike započeo je svečanim dočekom u Uredu predsjednice Republike Hrvatske, a nakon tête-à-tête susreta dvoje predsjednika i bilateralnog sastanka službenih izaslanstava zaključeno je kako Hrvatska i Češka imaju izvrsne političke odnose koji se mogu dodatno ojačati u nizu područja, posebice u gospodarstvu

DSC 2197

“Hrvatska je prije svega otvorena za češka ulaganja. Češka se danas nalazi na 15. mjestu po iznosu stranih ulaganja u našu zemlju, a vidimo potencijale u brojnim drugim sektorima”, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Područja zajedničkog interesa su posebice turizam, energetika, prehrambena industrija i ICT tehnologije, smatra hrvatska Predsjednica. Dvoje čelnika je razgovaralo i o hrvatskoj inicijativi Triju mora, o češkoj inicijativi Triju rijeka, te načinima na koje bi se one mogle spojiti i time povezati Jadransko, Baltičko i Crno more.

“Vidimo velik potencijal i za rad naših tvrtki u Češkoj Republici, kao i njihovih kod nas, te se zbog toga veselim sutrašnjem gospodarskom forumu na kojem će se konkretno razgovarati o mogućnostima suradnje i proširenja trgovine i investicija”, najavila je Predsjednica Hrvatsko-češki gospodarski forum koji će se, drugog dana službenog posjeta predsjednika Zemana, održati u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Predsjednik Zeman se složio da je potrebno ojačati investicije te je naglasio da u svojoj delegaciji ima dva predstavnika koji planiraju graditi turistička odmarališta u Hrvatskoj, što je “izvrstan početak jačanja investicijske djelatnosti”. Osim u turističkom, Česi planiraju investicije u bankarskom i energetskom sektoru.

Dvoje predsjednika osvrnulo se i na suradnju u području obrane koja je ocijenjena kao “vrlo dobra”. U tom smislu, naveli su primjere poput programa obuke pilota u Afganistanu, ali i projekte pametne obrane u kojima se kombiniraju sredstva kako bi se uštedjelo na ulaganjima u obrambeni sektor.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je kako dvije države žele ojačati i povijesno prisutne kulturne veze, te kako je Republika Hrvatska zainteresirana za suradnju s Višegradskom skupinom. “Voljela bih kad bismo jedan od idućih sastanaka te inicijative održali u Hrvatskoj, uz nazočnost predsjednika tih država, ali isto tako i naših susjeda iz Slovenije i Austrije”, kazala je Predsjednica. predsjednica.hr