Skip to content

Susret u atelijeru – slikar Dubravko Mokrović

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Dubravko Mokrović (rođen je 1953 .g, u Zagrebu, izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u domovini i svijetu) i ovih dana intenzivno radi u atelijeru, slikajući i pripremajući se za predostojeće izložbe

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Dubravko Mokrović 1Dubravko Mokrović 2Što je novo u atelijeru gospodine Mokroviću?
Nakon toliko godina svoje slikarstvo smatram rutinom. I tako svakog dana odlazim u atelijer, slikam, listam literaturu i na kraju svakoga dana znam da sam bio koristan. U ovom trenutku pripremam veliku izložbu povodom Sinjske alke, međutim Sinjska alka ove godine se trči ipak u Vukovaru, ali izložba je ostala.

Što je bit nove izložbe?
Pošto je Sinj marijansko svetište ključni element biti će Gospa Sinjska sa još nekim dalmatinskim motivima.

Sve u tehnici ulje na platno?
Ja isključivo radim u tehnici ulje na platnu i to sve u velikim formatima.

Ne postoji bojazan od moguća od ponavljanja kada je riječ o sakralnim motivima. Što je ključ vašeg pristupa motivu Gospe?
Da, ne govorim samo o Gospi koja je samo jedan od elemenata u slikarstvu. Biblija je puna priča koje stoljećima slikari nisu uspjeli pokriti. I danas je sakralno slikarstvo neistraženo, a ja posebno osjećam patnju, jauk, krik, tu bol koja se javlja u svim elementima sakralne umjetnosti.

Dubravko Mokrović 3Dubravko Mokrović 4Vidimo u atelijeru niz novih slika, pejzaži, urbane vedute, s nekoliko platana koje bi mogli nazvati radosnim slikama?
Svaki muškarac u ozbiljnim godinama kao što ih imam ja vraća se prvim ljubavima. To su moji prvi motivi u slikarstvu, a i mnogi me doživljavaju kroz moj kolor, a i ja osjećam tu ljubav prema tim radosnim slikama.

Koja je vaša omiljena tema?
Iako želim pobjeći od nekih stvari uvijek se vraćam svojim gradovima, imaginarnim prostorima iako ti gradovi ne postoje (ubojice se uvijek vraćaju na mjesto zločina).

Niti su sjećanja iz djetinjstva?
Ne, ne. Moje djetinjstvo i odrastanje bilo je vezano za sport i glazba.

Što je još u planu?
Uvijek imam dvije izložbe godišnje i uvijek izlažem po pozivu, a to je nekako dvije izložbe godišnje.

Dubravko Mokrović 5

Dubravko Mokrović 6

Dubravko Mokrović 7