U kinu Tuškanac održan umjetničko-modni projekt “Proljetna konvergencija”

Proljetna konvergencija 1

U kinu Tuškanac predstavljen je umjetničko-modni projekt Proljetna konvergencija koji objedinjuje slikarstvo, modu, film i glazbu u organizaciji udruge Zagreb Art Kolektiv (ZARK). Posjetitelji su mogli razgledati izložbu akrila na platnu američkog slikara sa zagrebačkom adresom Johnathana Robertsa, vidjeti reviju proljetne kolekcije modne dizajnerice Dore Rubić (Modni salon Dora) koja je nadahnuta tim djelima, kao i premijeru kratkog impresionističkog filma nastalog prema tim istim slikama i modnoj kolekciji, redatelja Gorana Ribarića i direktora fotografije Mirana Krčadinca.

Brojnu i odlično raspoloženu publiku u predvorju kina Tuškanac zabavili su mladi glazbenici iz etno-jazz skupine Balkalar, a dok su se veliki družili uz čašu šampanjca i ukusne zalogaje, veliki broj najmlađih posjetitelja zabavljao se na kreativnoj radionici izrade kolaža pod nazivom „Luda moda“.

Proljetna konvergencija 7

Daniela Bilopavlović Bedenik, povjesničarka umjetnosti iz Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, otvorila je izložbu riječima: „Ne dvojeći da spoj dvaju starih zanata s novim tehnologijama neće uspjeti, ovaj dvojac, John i Dora, proizveo je nešto novo i posebno. Zahvaljujući novoj tehnologiji, slike su otisnute u samu tkaninu, a kaputi proizašli iz tog „pokusa“ upravo su fantastični. Johnathanove slike pronašle su svoj drugi život, Dorini kaputi prepoznatljivog dizajna dobili su nov pečat, a što je najvažnije od svega – konačan proizvod ponovo je umjetničko djelo. Slika uistinu ne mora uvijek biti samo slika, a kaput može biti puno više od kaputa. Pred nama je jedinstven primjer koji pokazuje da to u ovom slučaju postaje pravilo.“

Projekt je organizirala neprofitna udruga Zagreb Art Kolektiv, a njegovo predstavljanje u Kinu Tuškanac pomogli su pokrovitelji Hrvatski filmski savez, Hon-Ing i slastičarnica Medenko kao i nekoliko donatora.

Proljetna konvergencija 5

Proljetna konvergencija 4

Proljetna konvergencija 6