Pučki pivači sv. Cecilije iz Kaštel Lukšića pod vodstvom Neda Kovačeva održali su korizmeni koncert u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u subotu 25. ožujka. Na koncertu su izveli pučke napjeve koje pjevaju u korizmi kao i one od Cvjetne nedjelje do Velikog petka. Prije koncerta pjevali su na večernjoj misi.

41922„Da danas nije bila Blagovijest pjevali bismo misu ‘u suvo’ bez instrumenta”, kazao je voditelj zbora. „Njegujemo još uvijek taj pučki način pjevanja bez instrumenta, bez intonacije.” Katedralni župnik dr. don Stanko Lasić zahvalio im je na dolasku i naglasio kako je važno da se njeguju ti napjevi te pohvalio što među pjevačima ima i mlađih koji će ih sačuvati za nove generacije. 

Pučki pivači iz Kaštel Lukšića statutom su utemeljeni 1892. godine i ove godine slave 125 godina službenog pjevanja, ali su njihovi stari pjevali i ranije i ostavili im u baštinu sve lijepe napjeve. Svi pjevači su i članovi Mješovitog zbora sv. Cecilije iz Kaštel Lukšića, ali pjevaju samostalno kao pučki pjevači. 

Dugim pljeskom publika je nagradila izvođače koji će u nedjelju pjevati tradicionalnu korizmenu misu u crkvi Sv. Petra na Boninovu. Svake godine u korizmi u dubrovačkoj katedrali gostuje jedna skupina ili zbor koji u raznim dijelovima Hrvatske njeguju pasionsku baštinu, pa je tako i dubrovačka publika ima prigodu uživo čuti i doživjeti.  ika

Leave a Reply