Božji grob očima “malenih”

Uspješno realiziran projekt radionice likovne terapije koji se održava od 2014.godine u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika i likovnih kritičara, ponukao nas je da i u ovoj nastavimo s integracijom osoba s intelektualnim teškoćama u sustav likovnog stvaralaštva pridonoseći tako boljoj socijalnoj osviještenosti, suradnji institucija, rušenju predrasuda i pružajući im šansu za kvalitetniji život i razvoj. Ove godine radionica se održavala od 20. 3 do 22. 3. I na njoj su uz umjetnike članove HULULK-a participirali korisnici centra za rehabilitaciju zagreb – jedinice Sesvete te djeca kuće sv. Franje – dome za djecu bez adekvatne roditeljske skrbi. Cilj ovakve suradnje integracija je određenih populacija u kulturni život zajednice te popularizacija umjetničkog stvaralaštva ukazujući na njegove neizmjerne potencijale i važnost u psihičkom i fizičkom zdravlju čovjeka. Radionica se odvijala kroz zajednički likovni rad uz nadzor verificiranog likovnog terapeuta te djelatnika CRZ-a.

Umjetnici, članovi HULULK-a koji su se i ovoga puta rado odazvali i darovali svoje vrijeme, ljubav, znanje i vještine bili su Ana Jakić, Ana Divković, Andreja Hojnik Fišić, Vesna Ivanović, Ivica Fišter, Danko Friščić i Krunislav Stojanovski , a korisnici odabrani od strane CRZ-a – Marijana Ljubas, Natalija Žmegač, Igor Kosi, Neven Jelenić i Branko Klonpaj. Djecu nismo birali, dolazila su sama, svojevoljno, jer vrata naša udruge njima su uvijek otvorena pa ih je bilo ovaj put na radionici petnaestak: Nikola, Đuro, Silvijo, Leon, Marko, Oliver, Melisa, Stela, Fabijan, Tea, Donimik, Patrik,… Voditeljica radionice bila je Sanda Stanaćev Bajzek. Projekt se provodio u prostorima Udruge (HULULK), Župnom dvoru Vugrovec.

Ove godine glavna tema bio je Božji grob čuvan u riznici zagrebačke katedrale, tj. njegov vezeni pokrov izrađen u tehnici reljefnog zlatoveza koji se smatra remek-djelom europske barokne umjetnosti (autor mu je njemački tkalac iz Ingolstadta Wolfgang Jacob Stoll, a naručitelj Božjeg groba bio je biskup Petar Petretić ). Naime, u 17. st. u Vugrovcu je djelovala štikarska škola koja je izradila vezeni pokrov , a njezini štikari vezli su kasnije i mnoga vrijedna misna ruha na koja smo se referirali u prošlogodišnjoj radionici likovne terapije. Vezeni pokrov za Božji grob sadrži šesnaest medaljona s četiri odabrana prizora iz Staroga zavjeta i cjelovit Križni put izvezen zlatnim, srebrenim i svilenim nitima. Ikonografska koncepcija slijedi srednjovjekovni model popularne “Biblije siromašnih” (Biblia pauperum).

Lijepa i produktivna suradnja s Centrom za rehabilitaciju Zagreb ponukala nas je da i ove godine bez puno razmišljanja s njihovim korisnicima koji su zajedno s likovnim umjetnicima, članovima HULULK-a i po prvi puta, djecom caritasovog doma bez adekvatne roditeljske skrbi – Kućom sv. Franje, napravili suvremenu, svoju varijantu Petretićevog Božjeg groba.

Po završetku radionice likovne terapije ova umjetnička instalacija zajedno sa skicama i fotografijama kojima ćemo dokumentirati radionicu( fotografija: Elizabeta Wagner), biti će predstavljena izložbom u Izložbenom prostoru HULULK i to na uskršnjoj izložbi 9. 4. 2017., a potom ju čeka turneja po zagrebačkim galerijama.

Prezentacija1