Najava – Svečani koncert Zagrebačke filharmonije u Beču

Akademija Art

Zagreb Philharmonic Orchestra

“Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.” 

Zagrebačka filharmonija nastavlja širiti kulturne granice i njegovati prijateljske veze između Zagreba i Beča. Hrvatska i Austrija povijesno i kulturološki oduvijek su bile povezane, a projektom „Godina kulture – Hrvatska i Austrija 2017.“, kroz niz manifestacija, i u Austriji i u Hrvatskoj, slavit će se prijateljstvo i povezanost naših zemalja. Zagrebačka filharmonija od sezone 2016./2017. ima novog šefa dirigenta, a za tu časnu funkciju izabrala je izvrsnog, mladog i karizmatičnog austrijskog dirigenta Davida Danzmayra, rođenog i odgajanog u okruženju i „školi“ austrijske glazbene izvrsnosti, a koji je orkestru dao novi polet i usmjerenje.

Upravo vođeni ovim projektom, Zagrebačka filharmonija održat će koncert u ponedjeljak, 27. 3. 2017. godine  u bečkom Konzerthausu (Grosser Saal), pod ravnanjem proslavljenog kineskog dirigenta Muhai Tanga, dok će kao solisticanastupiti austrijsko-ruska pijanistica Lisa Smirnova, oboje dobri znanci Zagrebačke filharmonije.

konzerthaus

Muhai Tang, sin uglednog kineskog filmskog redatelja,  ima veliku međunarodnu reputaciju, a karijeru je počeo još godine 1983. kada je na poziv velikog Herberta von Karajana nastupio u sezoni Berlinske filharmonije. To mu je otvorilo put do dirigentskog pulta ponajboljih europskih i svjetskih orkestara i opernih kuća.  Njegov bogati repertoar obuhvaća djela od baroka pa sve do djela suvremenih skladatelja.  Odnedavno je umjetnički ravnatelj Šangajske filharmonije, a nekoliko sezona bio je šef-dirigent Beogradske filharmonije s kojom je nastupao i u sezoni Zagrebačke filharmonije u sklopu njezina Regionalnog ciklusa.

Lisa Smirnova je globalno priznata pijanistica koja očarava slušatelje svojim izvedbama glazbe klasike i baroka. Redovito nastupa u najvećim svjetskim dvorana kao što su Wigmore Hall u Londonu, Musikverein u Beču te Carnegie Hall, a surađuje s ponajboljim dirigentima današnjice poput Manfreda Honecka, Carlosa Kalmara, Andreya Boreyka i drugih.

Zagrebačka filharmonija će u Beču izvesti veoma zanimljiv i zahtjevan program,  Schumannov Konzertstuck i i Berliozovu veličanstvenu Fantastičnu simfoniju, a uz to,  na programu će se, kao i prilikom svakog gostovanja, naći i jedna skladba hrvatskog skladatelja; ovoga puta to je Simfonijsko kolo Jakova Gotovca čime će naši filharmoničari prenijeti dašak hrvatske kulture Beču.

Ovakva suradnja između Austrije i Hrvatske odlična je prilika da promoviramo naše kulturno bogatstvo, a nastupom Zagrebačke filharmonije moći ćemo pokazati svu našu raskoš i vrijednost u neponovljivom glazbenom doživljaju.

„Godina kulture Hrvatska – Austrija 2017.“ projekt je u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Veleposlanstva RH u Austriji, Austrijskog kulturnog foruma te Saveznog ministarstva za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije.

 

Leave a Reply

Next Post

Maja Šiprak: Četiri pjesme

  Maja Šiprak   VATRA JASNOG PRIPADANJA Što bi bilo kad bi bioiskupljenje mojih snovaa ne zbilje razmišljam tipično ženskiteritorij neprohodan pozerima bez iskustvaza izborane misli ne postoji kozmetička kremahtjela bih da […]
sunset 17